Belföld

Humanitárius katasztrófák Afrika-szerte

Ha bizonyosságot nyernek a szudáni népirtásról szóló beszámolók, akár közbe is léphet fegyveresen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia.

Az amerikai kongresszus szerint népirtás folyik Szudánban. Jelentésük alapján a nyugat-szudáni Darfur térségben a helyzet egyre súlyosabb, és a kormány nem tesz semmit az arab milicisták ellen, akik már legalább egymillió embert elüldöztek otthonaikból, és több ezret meg is öltek – olvasható a BBC Online-on. Egy a BBC-nek nyilatkozó fotós már képeket is készített legalább 30-40 tömegsírról.

Ha megerősítést nyernek a népirtással kapcsolatos állítások, akkor az ENSZ felhatalmazhatja magát, hogy közbelépjen, de egyelőre Kofi Annan ENSZ-főtitkár nem látja ezt indokoltatnak. Colin Powell, amerikai külügyminiszter tegnapi szudáni látogatás során is csak azt közölte az afrikai ország belügyminiszterével, hogy határozott ellenlépésekre számíthatnak, ha nem fékezik meg a milicistákat.

Mellesleg a kartúmi kormány korábban figyelmezette az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy ne keverjék bele magukat egy Irakhoz hasonló helyzetbe, de arra is ígéretet tettek, hogy leszerelik az arab fegyvereseket. Természetesen semmilyen előrelépés nem történt ezügyben. Az amerikai kongresszus jelenleg arról próbálja meggyőzni George Bush-t , hogy az ENSZ-en keresztül küldessen egy több nemzetből összeállított alakulatot Szudánba, hogy védjék meg az ártatlan civileket.

Közben Európa határában is készülődik egy humanitárius katasztrófa, ugyanis Líbiában legalább kétmillió afrikai, és ázsia várakozik arra, hogy becsempésszék őket az EU-ba – írja a Népszabadság Online.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik