Belföld

1,5 milliárd eurót fizet az OMV a Petromért

A Petrom olajtársaság 33,3 százalékáért, és részesedésének későbbi 51 százalékra növeléséért az osztrák OMV olajcégnek 669 millió, majd 723-860 millió euró közötti összeget kell fizetnie - közölte a román gazdasági minisztérium.

Emellett az osztrákoknak át kell vállalnia a Petrom ez idő szerint 292 millió euróra rúgó külföldi tartozásait is.

Romániában május végén jelentették be, hogy három pályázó közül egyedül az osztrák olajipari vállalat, az OMV vette sikerrel az első akadályt a román SNP Petrom privatizációs pályázatán. A másik két pályázó a magyar Mol és az amerikai Occidental Oil and Gas volt.

A Petrom eladásáról az OMV részére a múlt hónapban jött létre a megállapodás. Az OMV-nek egységes olaj- és gázipari vállalatként kell megtartania a máskülönben a román ásványolajforgalmazási piac felét uraló Petromot, megőrizve fontos termelő részlegeit, amelyekkel minimum évi 4,2 millió tonna nyersolajat és 4,5 milliárd köbméter földgázt képest kitermelni. A Petromnak két finomítója és mintegy 600 benzinkútja is van.

Egy banki elemzés szerint a román Petrom felvásárlási ügyletével az osztrák OMV olajcég “egyértelmű elsőséget szerez Kelet-Európában”- vélekedik a Raiffeisen Centrobank (RCB) olajpiaci elemzője.

A szakértő szerint a Petrom-ügylet 150 százalékos emelkedést hoz az OMV olajkészleteiben, gázkészleteiben pedig 240 százalékos növekedést. Bár a Petromnál akad még tennivaló, a felvásárlás lehetőséget nyit a nyereség optimalizálására.

Románia legnagyobb munkaadója

Az OMV az ügylettel a román piac legnagyobb munkáltatóját vásárolta meg. A Petromnál 57 ezren dolgoznak – említi az elmző. Azonban román állammal kötött privatizációs szerződés nem tartalmaz foglalkoztatási garanciát a Petrom 57 ezer alkalmazottjának. A román gazdasági miniszter, Dan Popescu ennek ellenére nem számít drasztikus “személyzeti döntésekre” az új tulajdonos részéről. Egyes média jelentések 30 ezres elbocsátást is emlegettek. Az OMV-nek jelenleg 6100 alkalmazottja van. Az OMV elnöke Wolfgang Ruttenstorfer “kemény, de szükséges változtatásokat” említett, amelyeket általában “nehéz lesz elfogadni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik