Belföld

Boretika – Csopaki Rizling 2003, Jásdi Pince

Jásdi István csopaki pincészete mindig elegáns fókuszpontja volt az északi partnak, de eddig leginkább könnyedebb, sikeres, de tán nem mindig igazán emlékezetes, reduktív bukéborok kerültek ki a keze alól.

Ám mostanában valami igen fontos történik a hajdani Ranolder püspök klasszicista kúriájából jó ízléssel újjáalakított borászatban.


Boretika – Csopaki Rizling 2003, Jásdi Pince 1

Csopaki Rizling 2003, Jásdi Pince

Egy borász (is) választhatja a kisebb ellenállást, a könnyedebb, divatos-piacos borok útját, a biztosabb kaszálásét, nagy a kísértés. És van egy hálátlanabb, kockázatosabb és költségesebb út, a nehezebben érthető, kikísérletezett, szűkebb piaci szegmens igényelte boroké, a minőségé, amelyből sajnos nem lehet kispórolni a munkát. Örömmel jelenthetjük, hogy Jásdi ezt a rögösebb utat választotta, és elindult a Nagy Fehér Magyar Szárazbor felé. Jóllehet, a jövő a tömegborral szemben a minőségi boré, a nehéz út választása merőben etikus választás, mellyel ez a műhely a magyar borkultúra meghatározó pontjává fog válni. Ezen az úton kis, egy-másfél kilós tőketerhelésű, dűlőszelektált, esetleg barrikolt borok felé tart Jásdi, máris megdöbbentően koncentrált minőségeket mutatva fel. Még tíz év, mondja, mire eljutunk a fehér magyar száraz világborig, mely minimum egy Chablis Grand Cru vagy Mersault vagy Montrachet magasságában lebeg majd, de inkább annál feljebb. E boroknak Csopakról kell szólniuk, és személyiséggel kell rendelkezniük, azaz olyan érzéki és szellemi élményt kell nyújtaniuk, amely máshol nem lelhető fel. Az új Jásdi-paradigma mentén a közönséges Olaszrizling újraértelmeződik, a Furmint szárnyra kap, ásványosság, tűz, koncentráltság és telt egyensúly jellemzi őket, küvéjük azt sejteti, nem kell tíz év a nagy borig. Bár ez (is) olyan út, ahol csak határérték van, mert sosem készíthető el a világ legjobb bora.

Ennek az útnak a kezdő lépése, a pincészet alapbora a borpultra e héten kiállított Olaszrizling. Címkéje minimal artos, fiatalos, megjelenése elegáns. A kiegyensúlyozott bor színe világos sárgászöld, telt, almás illata elég magas alkoholt jelez, savai a forró nyár dacára frissek, és illatban-ízben mineralitást, csípős tüzet és kellemes olaszrizlinges kesernyét érezni. Jó aperitif-bor és salátabor, és pisztráng, egyéb könnyű hal, grillezett csirke, fehér hús, kecskesajt kiváló kísérője lehet, 995 forintért érhető el a magasabb polcokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik