Belföld

12 százalékkal vezet a Fidesz

A Szonda Ipsos felmérése szerint a biztos pártválasztók 50 százaléka a Fideszre, 38 százaléka az MSZP-re adná le voksát, ha most vasárnap lennének a választások - írja a Népszabadság.

A további két parlamenti párt, az MDF és az SZDSZ az országgyűlésbe jutáshoz szükséges küszöb szintjén helyezkedik el. Míg a szabad demokraták 6 százalékkal átlépik azt, addig a kisebbik ellenzéki párt a 4 százalékos támogatottságával lemarad róla. A MIÉP támogatottsága 2 százalék, a Centum párt pedig a még éppen mérhető 1 százalékon áll.

A kutatás szerint jelenleg a lakosság 53 százaléka mondja, hogy biztosan elmenne szavazni. A lakosság legnagyobb részének habár van favorizált pártja, mégis mindösszesen 43 százalékáról mondható el, hogy aktív. A pártok világáról differenciáltan gondolkodó szavazók pedig a választásra jogosultaknak csak 24 százalékát adják.

Az iskolázatlanok, a munkanélküliek, a legfiatalabb és legidősebb emberek és a falvakban élők csoportjain belül 15-20 százalék az, akinek a mindenapjaiban is fontos szerepet tölt be a politika világa. Az értelmiségiek és a fővárosiak körében pedig 30 százalékot valamivel meghaladják a pártokra intenzíven odafigyelő, a történésekre reagáló szavazók.

Általában a pártokkal szembeni elutasító vélemények alakulnak ki könnyebben, a támogató álláspont nehezebben formálódik. Most azonban ugyanannyian – szűk kétharmadnyian – neveztek meg rokonszenves és ellenszenves pártot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik