Belföld

Önkormányzatok pályázati lehetőségei

A hazai önkormányzatok pályázati lehetőségeiről beszélgettünk a pályázatmenedzseléssel foglalkozó Infinity Kft. önkormányzati referensével, Serfőzőné Kulcsár Ilonával.

A hazai önkormányzatokhoz juthat el az uniós és hazai pályázati források meghatározó része, ami ismerve helyzetüket, kitűnő lehetőségeket jelent számukra. Leginkább az infrastruktúra- és az intézményfejlesztés terén mutatkoznak komoly hiányosságok, az ehhez szükséges forrásokat viszont a központi költségvetésen kívül csak sikeres pályázatokkal teremthetik elő a települések vezetői – ismerteti a kiindulási helyzetet az önkormányzati pályázatokért felelős referens.

Az infrastrukturális fejlesztéseken belül a víz a csatorna és az úthálózat terén a legnagyobb a lemaradás, így a forrásigény is itt a legnagyobb, míg az intézményfejlesztés területén az iskolák, óvodák állapota, és – főleg vidéken – a művelődési házak, közösségi terek hiánya a legégetőbb probléma. Önkormányzati szinten a környezetvédelem, a kultúra és az oktatás terén is óriási az igény a fejlesztésre, és szerencsére a Nemzeti Fejlesztési Terv kiemelt helyen foglakozik ilyen jellegű támogatásokkal is.

Kulcsár Ilona szerint főleg vidéken, kisebb településeken van komoly igény az olyan jellegű fejlesztésekre, amely az ott élők számára biztosítják a tudáshoz és információhoz történő „városi” szintű hozzáférést. A könyvtárak mellett így egyre nagyobb igény mutatkozott például közösségi internet-hozzáférések kialakítására, mely probléma feloldására jó példa a közelmúltban lezárult eMagyarország-pályázat – említ egy, a cég által is jól ismert területet az Infinity Kft. önkormányzati referense.


Önkormányzatok pályázati lehetőségei 1

eMagyarország-pontot jelző tábla


Az említett eMagyarország pályázatokon, az önkormányzatokkal szoros együttműködésben, nyolc település kezdeményezését vitte sikerre a cég, számítástechnikai eszközökre, szoftverekre, internet-hozzáférésre, és az ott dolgozók képzésére lehetett forrást igényelni. Az így kialakított közösségi internet-állomásokon, melyekhez ma már útjelző tábla irányítja az érdeklődőket, a települések, vagy esetleg egy kerület lakói szerezhetnek információkat olyan eszközök segítségével, melyeket egy háztartás csak nehezen vagy egyáltalán nem képes beszerezni.


S bár s kisebb településeknek jelenleg nincsen lehetőségük informatikai pályázaton történő részvételre – említ egy hiányosságot Kulcsár Ilona, a 10 ezres lakosságszám feletti önkormányzatok számára két pályázat is nyitva áll ezen a téren. Mindkettő az úgynevezett elektronikus közigazgatás fejlesztését tűzi ki célul, „Az önkormányzati adatvagyon másodlagos hasznosítása” címmel, illetve „Az önkormányzatok információ-szolgáltató tevékenységének fejlesztése” elnevezéssel.

E területek is egyre előkelőbb helyen szerepelnek tehát az önkormányzatok fejlesztési igényei között, a legfontosabb terület, legfőképpen vidéken, azonban mégis a mezőgazdaság, illetve az ehhez tartozó infrastruktúra kialakítása. Az Infinity Kft. szakértője itt érdekes példaként az önkormányzati kezelésben lévő, mezőgazdasági és erdészeti utak építésére és felújítására, illetve a helyi piacok felújítására, vagy újak kialakítására kiírt pályázatokat emeli ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik