Belföld

Naponta kell standolni augusztustól a vendéglátásban

A vendéglátó helyeknek az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék értékesítéséről külön nyilvántartást kell vezetniük 2004. augusztus 1-jétől naponta - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

A VPOP közleménye szerint a nyilvántartásra vonatkozó formanyomtatványt a jogszabályok nem rendszeresítik, ezért annak tartalmát a vendéglátóipari-egység üzemeltetőjének kell kialakítania. A vámhatóság közli, hogy a megfelelő elszámoláshoz a beszerzést követően haladéktalanul fel kell tüntetni az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék beszerzett mennyiségét fajtánként, valamint naponta meg kell állapítani az értékesített mennyiséget és a napi zárókészletet az előbbieknek megfelelően. A beszerzett mennyiséget szállítónként, és azon belül annak a telephelynek a feltüntetésével kell kimutatni, ahonnan a szállítás történt.

További lényeges elem, hogy a nyilvántartásban a mennyiséget, a bontott és a bontatlan palackok, dobozok, kannák, hordók űrtartalma szerinti darabszámnak feltüntetésével, illetve a kimérő edényben, eszközben tárolt bor esetében – 20 literes pontossággal – literben kell feltüntetni. A napi nyilvántartást csak a beszerzési oldalon kell folyamatosan vezetni, az értékesített jövedéki termékek mennyiségét pedig nem műszakonként, hanem naponta kell bejegyezni. A napi nyilvántartás formai tartalmát az üzlethelyiség fekvése szerint illetékes hatósági felügyeletet ellátó vámhivatalnak előzetesen hitelesítenie kell.

A hatóság közli, lehetőség van arra is, hogy a napi nyilvántartást számítógépen vezessék, ehhez azonban az üzlethelyiség fekvése szerint illetékes hatósági felügyeletet ellátó vámhatóság jóváhagyása szükséges.

A hitelesítésre 5 munkanap áll a hatóság részére. A vámhatóság kialakított egy javasolt adattartalmat, amelyet a testület honlapján (www.vam.hu ) és a vámhivataloknál is közzétett.

A napi nyilvántartás-vezetési kötelezettség megsértése esetén a vámhatóság mulasztási bírságot szab ki, ennek mértéke – a jogsértés súlyára és körülményeire figyelemmel – legfeljebb 500 ezer forint lehet.

Vlagyimir Putyin hatalmát nem sok minden fenyegeti, ám ezek egyike biztosan Alekszej Navalnij. Az orosz ellenzéki vezető által kiszivárogtatott felvételek szerint az elnöké a világ legdrágább palotája. Ezek a képek rettenetes politikai károkat okozhatnak az orosz elnöknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.