Belföld

A minisztériumok versenye – új elv a költségvetésben

A pénzügyi tárca a költségvetés 800 milliárd forintja felett döntő új belső pályáztatási rendszere révén reméli, hogy az európai pénzek fogadásánál csökken a minisztériumok közötti átfedés.

Miközben a minisztériumok működési költségeinél megmarad a bázisszemlélet, addig a 666 fejezeti kezelésű fejlesztési előirányzatnál újfajta tervezési módszerre, a nulla bázisra térünk át a jövő évi költségvetés előkészítésénél, amely Európai Uniós tagságunkból logikusan következik – mondta az MTI-nek Várfalvi István, a szaktárca helyettes államtitkára.

Az EU strukturális és kohéziós alapjaiból megszerezhető források 2005-ben már determinálják a minisztériumokon keresztül megvalósuló támogatásokat, pályázatokat is, hiszen azokat össze kell kapcsolni. Ezért is szükséges átállni a nulla bázisú tervezésre szükséges átállni a fejezeti kezelésű fejlesztési előirányzatoknál, amelyek összege eredetileg idén közel 1070 milliárd forint volt, de a megtakarítások nyomán 800 milliárdra csökken – mondta a helyettes államtitkár.





A mostani elképzelések szerint jövőre hasonló nagyságrenddel lehet számolni, amelyből az uniós források összege megközelítheti a 200 milliárd forintot – folytatta a helyettes államtitkár. Az uniós támogatások összehangolása a magyar költségvetés támogatásával nem szorul különösebb magyarázatra, hiszen hazai forrásból eleve 25 százalékos önrészt kell nyújtanunk – magyarázta Várfalvi István.

Ugyanakkor egy-egy projektnél, például a szennyvíztisztításnál, több hazai szervezet is érdekelt: az önkormányzaton keresztül a Belügyminisztérium, aztán a környezetvédelmi tárca, illetve a területfejlesztéssel foglalkozó szervezet. Márpedig ez óhatatlanul párhuzamosságokat és átfedéseket jelentett – vázolta a problémát a helyettes államtitkár.

A nulla bázisú tervezés egyrészt tehát összehozza a hasonló típusú támogatási igényeket, ugyanakkor elősegítheti a döntések decentralizálását is – összegezte a realizálható előnyöket Várfalvi István.

Az új módszer azt jelenti, hogy a költségvetési tervezési szakaszában, azaz augusztus végéig, a tárcák összeállítják fejlesztési, támogatási elképzeléseiket, s azokat a Draskovics Tibor vezette gazdasági-, illetve a Kiss Péter vezette társadalompolitikai kabinet megtárgyalja, s a döntéseket a kormány elé terjeszti. Ez a gyakorlatban versenyt jelent a költségvetés által nyújtható támogatásokért.

A nulla bázisra való áttérésnél természetesen mind a közjogi, mind a polgárjogi elkötelezettségeket figyelembe kell venni – rögzítette a Pénzügyminisztérium illetékese. Az előbbire példaként a közel 200 milliárd forint értékben megvalósuló autópályaépítéseket, illetve az egyházak vagy az alapítványi iskolák támogatását hozta fel, az utóbbira azokat a futó projekteket, amelyek 2005-ben is folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik