Belföld

A GVH a lakáshitelezés tisztaságát vizsgálja

A lakáshitelezéssel kapcsolatos hitelintézeti gyakorlat vizsgálatát rendelte el a Gazdasági Versenyhivatal , miután számtalan fogyasztói probléma a verseny korlátozottságának gyanújára utal - tette közzé a hivatal csütörtökön. A bankok gyakorlatának több elemét már az alkotmányos jogok országgyűlési biztosa is élesen kifogásolta.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke 2004. július 9-én ágazati vizsgálat indításáról határozott a (jelzálogfedezetű) lakáshitelezéssel kapcsolatos hitelintézeti gyakorlat (hitelezési feltételek, kondíciók, költségek, hitelbírálat, értékbecslés, vételi opció, ügyféltájékoztatás) verseny szempontjából történő megalapozott értékelése, minősítése érdekében.

A GVH rendelkezésére álló információk alapján felmerült, hogy a vizsgált ágazatban korlátozódhat, illetve torzulhat a hatásos verseny kibontakozása, megvalósulása. A hitelezési feltételekkel kapcsolatos információk tartalmával és időbeni megismerhetőségével kapcsolatban jelentős mértékű fogyasztói problémák jeletkeztek.

A hitellel kapcsolatos hitelintézeti biztosítékigények hasonlóan nagy mértékének indokoltsága, a túlbiztosítás általánosan felmerülő lehetősége felveti a verseny korlátozottságának gyanúját. Az ingatlan értékbecslésének, a jelzálogjog és vételi opció alkalmazásának gyakorlatát, ennek verseny szempontjából történő megalapozott értékelését, minősítését egy vizsgálat alapján lehetséges elvégezni.

Az ágazati vizsgálat egy olyan általános tájékozódásra szolgáló eszköz, amely a különféle piaci történések megalapozott versenyszempontú értékelését, s erre alapozva az esetlegesen szükséges GVH intézkedések, kezdeményezések megtételét biztosíthatja. Az ágazati vizsgálat indítására a versenytörvény (1996. évi LVII. törvény 36/A. § (1) bekezdése) hatalmazza fel a GVH elnökét. Az ágazati vizsgálat nem konkrét vállalkozások ellen irányul, nem versenyfelügyeleti eljárás, amely egy vállalkozás konkrét magatartásának megítélésére szolgál, célja a piaci folyamatok átfogó megismerése, értékelése.

Az ágazati vizsgálat során a GVH információkat és véleményeket kér az ágazat különféle szereplőitől, majd elemzi és értékeli a kapott információkat. A vizsgálat mérteteit jellemzi, hogy a GVH 41 hitelintézetet kötelezett információszolgáltatásra. Az ágazati vizsgálat első eredményei 2004. decemberében várhatók.

A jelenlegi a GVH harmadik ágazati vizsgálata, az első ilyen eljárást a hivatal a mobiltelefon szektorban folytatta le, az a vizsgálat 2001. májusában indult és 2002. novemberében ért véget. A vizsgálat eredményeit a hivatal jelentésben tárta a nyilvánosság elé. A jelentés elérhető a GVH honlapján. A második – szintén ez évben kezdődött – eljárás a villamosenergia ipari ágazatot vizsgálja jelenleg is.

A lakáshitelezési gyakorlat szakmai értékelésében a GVH a rendelkezésre álló keretek között együttműködik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével és a Magyar Nemzeti Bankkal is. 

A bankok gyakorlatának több elemét egyébként már az alkotmányos jogok országgyűlési biztosa is élesen kifogásolta. Lenkovics Barnabás, ombudsman kritikáiról korábbi cikkünkben már beszámoltunk. 

Ajánlott videó