Belföld

Továbbra is az export nőtt gyorsabban

A Központi Statisztikai Hvatal (KSH) becslései szerint az export értéke 14, az importé 10 százalékkal haladta meg a megelőző év azonos időszakában regisztrált értékeket. Elemzők kedvezőnek értékelték a külkereskedelmi értékeket.

A becslések szerint májusában a kivitel értéke 855 milliárd forintot, a behozatalé 940 milliárd forintot tett ki. A kivitel mintegy 87 százalékát, a behozatalnak pedig 82 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 435 milliárd forint volt, amely a deficit 87 milliárd forintos növekedését jelenti. A forgalom mindkét iránya mintegy 1,5 százalékkal magasabb forintárszínvonalon bonyolódott le, s így a cserearány lényegében változatlan maradt.

Az energiahordozók forintár-színvonala 1 százalékkal nőtt, amelyen belül a földgáz árszintje növekedést, a nyers kőolajé viszont csökkenést mutat a megelőző év azonos időszakához viszonyítva.

A forint az első négy hónapban közel 4 százalékkal gyengült 2003 azonos időszakához képest. A forgalomból mintegy négyötödnyi részarányt képviselő euróhoz viszonyítva 6 százalékos gyengülés, a dollárhoz képest viszont 8 százalékos erősödés volt tapasztalható.

A kereskedelmi mérleg az év első két hónapjában bekövetkezett javulást követően márciusban és áprilisban jelentős mértékben romlott, s az időszak egészét tekintve 87 milliárd forinttal vált kedvezőtlenebbé.

Az MTI által hétfőn megkérdezett elemzők a külkereskedelmi termék forgalom májusi, becsült adatait kedvezőnek értékelték.

Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője elmondta: a hétfőn közzétett becslésnek “megnyugtató hatása lesz a piacokon a múlt havi kiugróan magas hiány után”. Áprilisban folyó áron forintban számolva a deficit több mint 279 milliárd forint volt. A KSH az áprilisi hiányt a vállalatok csatlakozást megelőző taktikai vásárlásaival magyarázta.

Varga Lóránt, az Inter-Európa Bank elemzője is kedvezőnek értékelte a becsült májusi adatot. “Remélhetőleg az első negyedévben megfigyelt trend folytatódik az év hátralévő részében” – tette hozzá.

Az elemző közölte: a most közzétett számok alapján úgy tűnik, hogy valóban egyszeri vásárlás okozta a deficit áprilisi megugrását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik