Belföld

Európai megszorítások várhatóak a cukoriparban

A csatlakozás nyertesének tartott cukoripart a répatermesztők számának csökkenésével, gyárak bezárásával, csökkenő értékesítési árakkal fenyegeti a Brüszszelben készülő ágazati reform - írja a Népszabadság.

Egészen az elmúlt hétig úgy tűnt, a magyar cukorágazat az uniós csatlakozás nyertese lesz. Hosszú évek csatározásai után, hála az EU cukorrendtartásának, az idén végre kiegyensúlyozott a piac.


Az európai agrárvezetés azonban nincs megelégedve a cukoripar helyzetével. A Financial Times múlt heti cikke megszellőztette, hogy Franz Fischler uniós agrárbiztos a cukortermelés és -kivitel támogatási rendszerének felülvizsgálatán dolgozik.

Fischler szerint gyors és radikális lépésekre van szükség. Az agrárbiztos 2005 és 2007 között harmadával csökkentené a garantált cukorárat, visszafogná a közösségi pénzből finanszírozott cukorexportot, és 17,4 millió tonnáról 14,6 millió tonnára szűkítené a cukortermelési kvótát. A hír hallatán Európa legnagyobb cukoripari vállalkozása, a 4,6 milliárd eurós forgalmat bonyolító – magyar gyárakkal is rendelkező – német Südzucker bejelentette: ha a reformok életbe lépnek, csak a legjövedelmezőbb vetésterületeken tartja fenn a termelést. Ez a lépés a répatermelői kör szűkülését és a kevésbé hatékonyan működő gyárak bezárását jelentené. A magyar gyáraknak tehát versenyezniük kell a német, francia és belga üzemekkel. Ha ebben a küzdelemben alulmaradnak, nemcsak ők, de a nekik répát szállító termelők is búcsút mondhatnak az édes életnek.

Ha minden Franz Fischler tervei szerint alakul, a cukorrépa felvásárlási ára háromezer forinttal, a csatlakozás előtti szintre csökken. Ráadásul a magyar gazdák a beígért jövedelemkiegészítésre sem számíthatnának. A kompenzáció alapja ugyanis a 2000 és 2002 között megtermelt jövedelem, ami Magyarországon tonnánként 4-5 ezer forinttal alacsonyabb volt, mint az unióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik