Belföld

Augusztusban kezdődnek az üzemviteli próbák a paksi II-es blokkban

Várhatóan augusztusra minden engedélyezési és műszaki feltétel rendelkezésre áll a tavaly áprilisi üzemzavar óta álló II-es blokk újraindításának üzemviteli próbáihoz.

Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy a múlt évi 6,6 milliárd forintos és az idei évre tervezett 4,7 milliárd forintos veszteség közötti különbségben elsősorban az játszik szerepet, hogy az üzemzavar miatt kapott kártérítést évenként eltérő mértékben számolják el, és 15 százalékos költségcsökkentési programjukat is sikerrel hajtják végre.

Jövőre már feltehetően komoly adózás előtti eredményt sikerül ismét elérni a cégnek – jegyezte meg a vezérigazgató. Egyúttal utalt arra is, hogy 2003-ra eredetileg 1,5 milliárd forintos volt az adózás előtti nyereség terve a cégnek, de volt olyan év is, amikor ez az érték elérte a 10 milliárd forintot.

A vezérigazgató foglalkozott a múlt évi üzemzavar miatt jelenleg a II-es blokk egyik aknájában lévő sérült fűtőelemek problémájával. Elmondta: az eddig elkészített tervek szerint a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály fölé egy speciális berendezést engednének le. Ennek segítségével kerülnének hermetikusan zárt tokokba a sérült fűtőelemek, majd ezeket a tokokat a kiégett fűtőelemekhez hasonlóan a pihentető aknában helyeznék el. Mindez egyszerűen hangzik, de a munka elkezdése még hosszú biztonságtechnikai, műszaki előkészületeket, modellezést, próbákat, betanításokat, gyakorlásokat igényel.

A vezérigazgató kérdésre válaszolva elmondta: valóban más lehetne a cég nyeresége, ha nem 8,3 forintot kapnának egy kilowattóra áramért. A többi erőmű ugyanis 10,25 és 17,65 forintos bevételhez jut az áram 1 kilowattjáért. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is – jegyezte meg Kocsis István -, hogy az állam az alacsony paksi árral is befolyásolni tudja az országos áramtarifát.

A cég tervezi a jelenlegi négy blokk teljesítménynövelését, illetve az atomerőmű üzemeltetési idejének további 20 évvel történő meghosszabbítását. Az ehhez szükséges engedélyezési, műszaki előkészítést folyamatosan végzik – utalt rá a vezérigazgató.

A tervek szerint blokkonként 8 százalékos teljesítménynövelést érnének el, ez a négy blokknál összesen 150 megawattot jelentene. Az üzemidő meghosszabbítása körülbelül 130-150 milliárd forintos ráfordítást igényelne. Ugyanakkor az így elérhető 20 éves energiatermeléshez szükséges új erőmű építése mai áron is ezermilliárd forintba kerülne – hangsúlyozta Kocsis István.
A balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet tanácsadója, és a hírek szerint ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is. A pénzosztás akkora feszültséget okozott, hogy a badacsonyi borász felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.