Belföld

Augusztusra halasztották az érdekegyeztetést

Nem volt érdemi egyeztetés az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén, miután az oldalak nem egyeztek meg a napirendi kérdésben.

Az OÉT napirendjén az autonóm párbeszéd megerősítését célzó PHARE-program teljesüléséről szóló előterjesztés, illetve az ágazati párbeszédbizottságok intézményrendszerére vonatkozó javaslat szerepelt. Ennek a napirendi pontnak a megtárgyalását a munkavállalói oldal nevében Gaskó István (Liga) augusztus elejére kívánta elhalasztani.

Elmondta: az oldal szerint a rendelkezésre álló anyagok nem érettek meg még a tárgyalásra.

A munkaadói és a kormányzati oldal nem értett egyet a munkavállalók felvetésével, de tudomásul vette a szakszervezetek döntését.

Csizmár Gábor, a munkaügyi minisztérium államtitkára a kormány nevében elmondta: egy éve zajlik az egyeztetés és az előterjesztés alapos előkészítés után került az OÉT elé. Elismerte ugyanakkor, hogy még vannak vitatott kérdések.

Az államtitkár úgy vélte, hogy nem tesz jót az OÉT tekintélyének, ha a korában egyeztetett napirendi pontokat nem tárgyalják meg a plenáris ülésen. Hozzátette: a tanácsnak ilyen fontos kérdésekben nagyobb ennel a felelőssége.

A munkaadói oldal képviselője elmondta, hogy az ágazati párbeszéd kérdése olyan fontos téma, ami nélkül a második napirendi pont sem tárgyalható. Ez az ágazati párbeszéd bizottságok részére készülő bértarifa-rendszerek alkalmazásához szükséges ajánlás-tervezet lett volna.

Az OÉT ezért augusztus elejére halasztotta a két napirendi pont megtárgyalását.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik