Belföld

Késésben az iraki újjáépítés

Az iraki ideiglenes kormányt ugyan beiktatták hivatalába, de az iraki újjáépítés üteme jelentős elmaradásban van - olvasható a The New York Times értékelésében.

Az amerikai illetékesek a villamoshálózat, a víztisztítóművek kiépítéséről, a rendőrök, a bírák kiképzéséig terjedő feladatokat a Marshall-tervhez hasonlították, ám most elismerik, hogy a tervbe vett 2300 -féle projektből csak valamivel kevesebb, mint 140 esetben folyik a munka. Az országból hétfőn távozott Paul Bremer, az amerikai hatóság vezetője három hónappal ezelőtt még azt közölte, hogy a hatalom formális átadása előtt mintegy 50 ezer iraki talál majd munkát az építkezési helyszíneken , ám jelenleg csak 20 ezren dolgoznak a felújításokon.

A Pentagon a rekonstrukció gyorsítása érdekében újabban nagy összegekkel kötelezi el magát: a múlt héten 1,4 milliárd dollárt folyósított az építkezésekre. Nehezíti a nyugati szerződő cégek dolgát az ellenállás, a vállalatok nehézségekbe ütköznek a projektek irányításában, értékelésében és gondot okoz az is, hogy az ellenállás célpontjai maguk az iraki dolgozók is.

Times szerint a Pentagon eddig 9 milliárd dollárt értékű szerződést ajánlott ugyan meg , de ebből mindössze 5,2 milliárd dollár értékű konkretizálódott, jutott el legalább a pontos terv szakaszába.

Ajánlott videó