Belföld

Nincs napirenden a MÁV-árufuvarozás privatizációja

A Magyar Államvasutak Rt. cáfolta azt a lapértesülést, hogy küszöbön állna az árufuvarozási üzletág magánosítása, ebből ugyanis legfeljebb két évig tudnák finanszírozni a társaság veszteségét - írja a Magyar Hírlap.

Udvari László, a MÁV Rt. igazgatóságának elnöke a Magyar HÍrlapnak elmondta: a Népszabadságban megjelentek egy, az év elején, az akadémiai közlekedési bizottság számára készült tanulmányból származnak, ahol a szerzők valóban felvetették az árufuvarozás esetleges magánosítását. Mára ez a variáció teljesen lekerült a napirendről, mivel csak átmeneti megoldás lenne a MÁV pénzügyi gondjaira, a bevétel maximum két évre nyújtana segítséget a cég gazdálkodásához – hangsúlyozta az elnök.

Az igazgatósági elnök szerint az árufuvarózási üzletágért legfeljebb 100 milliárd forintot (394,8 millió euró) kaphatnának, amely nem stabilizálná a cég anyagi helyzetét. Udvari szerint igazi változást majd annak a személyszállítási, közszolgálati szerződésnek az aláírása hoz amelyben az állam vállalja, hogy a költségvetésből megtéríti a társaság számára a menetdíjbevétellel nem fedezett ráfordításokat. Erre akár két héten belül sor kerülhet.
A MÁV elnöke azt megerősítette ugyan, hogy az állam hosszú távon ki akar majd vonulni az árufuvarozásból, de nem a közeljövőben. Először meg kívánják erősíteni az árufuvarozás versenyképességét a liberalizált piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik