Belföld

Campus-név lesz a Közgáz

A Budapesti Corvinus Egyetemet alapító egykori intézmények régi elnevezéseit - Közgáz, KEK, ÁIF - a jövőben a campusok viselik majd. Az egyesült intézmény 500 milliós költségvetési megszorításra kényszerült, de ez nem veszélyezteti a működést.

A Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem és a volt Kertészeti Egyetem karainak egyesülésével létrejött Budapesti Corvinus Egyetem vezető testülete, az egyetemi tanács hétfőn elfogadta az új intézmény jelképeit. Az egyesült intézmény új arculatára, mely nem csupán logót, levélpapírt és zászlót jelent, hanem például az egyetemi ünnepségek protokollrendjére is vonatkozik, húsz pályamű érkezett.






Névsor

1920 – Királyi Magyar Tudományegyetemi Közgazdaság-tudományi Kar
1948 – Magyar Közgazdaság-tudományi Egyetem
1953 – Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem
1990 – Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem
2000 – Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem
2004 – Budapesti Corvinus Egyetem

Kapóra jött az EU-tagság


Mint azt Mészáros Tamás rektor a döntést követően elmondta, a Budapesti Corvinus Egyetem név egy humanista szemléletű intézményt tükröz, amely számos tudományágat fog össze az állam-, jog-, közigazgatási tudományoktól a közgazdaság-, gazdálkodás- és szervezéstudományon át a biológiai, a környezet-, az agrár-műszaki, növénytermesztési és élelmiszertudományokig. A rektor szerencsésnek tartja, hogy az intézményi egyesülés és az új névválasztás gyakorlatilag időben egybeesik az európai csatlakozással. Szerinte az EU tagsággal együtt járó gazdasági és társadalmi változások sorába jól illeszkedik a magyar felsőoktatásban meghatározó méretű intézmény, melynek három campusán összesen 17 ezer hallgató tanul és 640 teljes állású oktató dolgozik.






Professzori székek
Magyarországon elsőként a Közgázon vezették be a vállalatok által támogatott professzori katedrát. 2004-től a Paksi Atomerőmű alapított új vállalati professzori katedrát, melyet Csekő Imre – Matematikai Közgazdaságtan és Gazdaságelemzés Tanszék – nyert el, így a vállalati professzorok száma immár 14.

Stratégia szövetség az alapképzésre 


Elhangzott az is, hogy az egyesült intézmény a bolognai elveknek és a lineáris képzési rendszernek megfelelően a gazdaságtudományok, az agrár- és élelmiszertudományok, a társadalomtudományok, ezen belül a politikaitudomány, a kommunikáció és a médiatudomány, valamint az üzleti tudományok területén indít alapképzést (BA, BSc), s vesz részt más felsőoktatási intézményekkel együtt a tantervek kidolgozásában. Ezt a célt szolgálja, hogy stratégiai szövetséget kötöttek a Budapesti Gazdasági Főiskolával, annak érdekében, hogy az alapképzést összehangolják, s így a hallgatóknak zökkenőmentes átmenetet teremtsenek a két intézmény között.

Az egyetemi tanács az új jelképek mellett a 2004-es költségvetést is elfogadta. A Draskovics-csomag miatt az egyetem a körülbelül 10 milliárdos költségvetésének 500 milliós megkurtítására kényeszerült. Ez jórészt a közgazdasági karokat érinti – ám egyelőre nem fenyeget a néhány évvel ezelőttihez hasonló pénzügyi válsághelyzet.







Szűkös kollégiumok

Az egykori kertészeti egyetem három karával tavaly kibővült Budapesti Corvinus Egyetemen több mint 14 ezer hallgató tanul nappali tagozaton. Közülük azonban még minden harmadiknak sem jut kollégiumi elhelyezés, hiszen a kollégiumi férőhelyek száma összesen 2700. Ráadásul a Rajk László Szakkolégiumnak is helyet adó Horánszky utcai épületet jövőre át kell adni a Jezsuita Rendnek, így az itt kieső helyeket is pótolni kell.

Épül az új campus


A rektor arról is beszámolt, hogy 2007-re megújul a teljes egyetemi infrastruktúra. Eldőlt, hogy az Oktatási Minisztérium garanciavállalása mellett PPP modell szerint felépül a Mátyás, Czuczor és Közraktár utcák határolta telken az új 23 ezer négyzetméteres Közgáz Campus. A közbeszerzési felhívásra hét pályázó érkezett. A beruházót részben abból a 2,2 milliárdból fizetik majd ki, amit a Jezsuita Rendnek átadandó Horánszky utcai épületért kap az egyetem. Ehhez jön még 20 évig a bérleti díj, melyet felerészben a minisztérium vállalt, a pénz másik felét pedig az új épület mélygarázsának hasznosításából fedezi az intézmény. Emellett a két budai campus – ÁIF, KEK – felújítását is megkezdik. 

Az új campuson helyet kap könyvtár, kollégium, továbbá oktatási és tanszéki és helyiségek. A Magyarországi Református Egyháznak átadott Kinizsi utcai épületben lévő egyetemi egységek közül így egyedül a tornatermek pótlása marad el. Ez utóbbira egyébként a közeli jövőben nincs is esély. Ami azért is érdekes, mert éppen most jutott fel az NB/I-be a Közgáz kosárlabdacsapata.

Az új névválasztáshoz kapcsolódik, hogy a Corvinus név mellett a régi egyetemi nevek – Közgáz, KEK, ÁIF – is megmaradnak, mint a campusok elnevezései.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik