Belföld

Beruházásokat veszélyeztet a mobilitás hiánya

A magyar munkaerő mobilitását közlekedési fejlesztésekkel igyekszik ösztönözni a készülő nemzeti foglalkoztatási akcióterv. Konkrét intézkedések nélkül ugyanis sok beruházás kerülhet veszélybe - írja a Világgazdaság.

A dolgozó lakosság csaknem egyharmada ingázik az otthona és a munkahelye között. A Pest, Komárom, Vas és Zala megyében új munkahelyeket létesítő vállalkozások azonban nem, vagy csak nehezen találnak megfelelő szak- és betanított munkásokat a nyugati országrészben. Az ország keleti megyéiben ugyanakkor nagy létszámban áll rendelkezésre olcsó és szabad munkaerő. A mobilitás hiánya lesz az egyik legnagyobb gátja a beruházásoknak – állítják szakértők, akik szerint a probléma orvoslására kormányzati lépések szükségesek.

A most készülő nemzeti foglalkoztatási akcióterv éppen ezért elsősorban a közlekedési infrastruktúrát fejlesztené. A gyorsforgalmi utak építése nagy lökést adhat a foglalkoztatás számára Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden.

A munkaerő áramlásának további problémája a bérlakások, munkásszállók hiánya. Gátolja a mobilitást az is, hogy a magyarok nagyra értékelik a biztonságot, a család közelségét, félnek a költözéssel járó kockázattól. Egri Imre kutató szerint az alacsony bérek, a közlekedési nehézségek, a rossz munkakörülmények sem teszik vonzóvá a távoli ingázást. A munkavállalók számára riasztó a több száz kilométer távolságban lévő, minimálbérrel vagy fekete munkával járó elhelyezkedés – nyilatkozták a Világgazdaságnak egybehangzóan a szakértők.

Az ingázok 15 százaléka szellemi foglalkozású és a napi vándorlók közé tartozik. A fizikai munkaerő azonban gyakorta havonta csak egyszer képes hazajutni munkahelyéről. Az ipari parkok melletti munkásszállók beteltek, az önkormányzatok pedig nem képesek biztosítani további szálláslehetőséget. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a külföldi beruházók elhagyhatják az országot, amennyiben a megépült üzemekbe nem találnak munkaerőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik