Belföld

Sokan aláírták a kassza-megállapodást

A gyógyszergyártó-cégek 90 százaléka már aláírta az kormánnyal az előző hetekben megszületett megállapodást. A Richter keveset fizet pótlólag a kasszába, az Egis veszteségei 200 millió forinttal csökkennek.

A Richter Gedeon Rt. is aláírta a kormányzattal azt a megállapodást, amelynek elsődleges célja, hogy a piacon kiszámíthatóbb környezetet teremtsen és hozzájáruljon a betegek terheinek mérsékléséhez – közölte a gyógyszeripari társaság.

A megállapodás rendelkezik a gyógyszertámogatások finanszírozásának módjáról, valamint a gyógyszerkészítmények árváltoztatásának feltételeiről.

A Richter idei évre vonatkozó elmaradt haszna körülbelül 2,5 milliárd forint, mintegy 1 milliárd forinttal kevesebb, mint azt a szerződés aláírását megelőzően becsülték. Az áprilistól júniusig terjedő időszakra eső, forgalomkiesésből származó elmaradt haszon 1,5 milliárd forintot tesz ki a közlemény szerint.

Az Országos Egészségügyi Pénztárnak (OEP) történő, 9 milliárd forintos, teljes gyártói befizetés támogatásarányos, Richterre eső része megközelítőleg 650 millió forint, míg a nem támogatott termékkörben keletkezett összeg 350 millió forintra tehető. Utóbbi készítmények esetében ugyanis a termelői ár 2004 végéig a csökkentett, 85 százalékos szinten marad, az árbevétel kiesésből eredő veszteségek mérséklésére a társaság 60 százalékos nettó kompenzációra jogosult.

A jövő évtől a nem támogatott készítmények, ideértve a nem vényköteles termékeket is, ismét szabadárassá válnak.





Mérséklődnek az Egis terhei
A kormánnyal június 24-én kötött gyógyszer-megállapodás nyomán az Egis Gyógyszergyár Rt. terhei – a veszteségek és a befizetési kötelezettségek együtt – az előzetes számítások szerint havi 270 millió forintról 100-120 millió forintra mérséklődnek – mondta Marosffy László, az Egis Rt. vezérigazgató-helyettese.
Becsléseik szerint a piac továbbra is gyorsan bővül. Marossfy László elmondta, hogy a gyógyszercég most végzi a kalkuláció finomítását, így további részleteket egyelőre nem tud közölni.

A megállapodás tartalma

A megállapodás értelmében a gyártók jogosultak arra, hogy 2005 és 2006. január 1-jétől az alacsony árfekvésű, dobozonként 600 forint termelői ár alatt forgalmazott gyógyszerek árát 45 forintnak megfelelő összeggel, a 600 és 1.000 forint közötti termelői áron forgalmazott támogatott készítmények árát 70 forintnak megfelelő összeggel emeljék.

A kormány vállalta, hogy 2006. december 31-ig nem él az árbefagyasztás lehetőségével, miközben a támogatott gyógyszerek körében a termelői árak 2004. július 1-jei hatállyal a 2004. márciusi szintre kerülnek vissza. A közlemény szerint a jelentős árfolyammozgások negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében az árakat euróban rögzítik – a 2004. március 31-i szinten, 251,24 forint/euró értékben -, árváltoztatásra plusz/mínusz 6,25 forint/euró elmozdulás esetén kerülhet sor.

A kormány vállalta, hogy az elkövetkező két évben, a 2004-re előirányzott 270 milliárd forintos szintről 5-5 százalékkal növeli a gyógyszerkassza kereteit, a további növekedést pedig a gyártókkal sávosan megosztva finanszírozza. A szerződésben szereplő feltételek szerint a Richternek várhatóan nem, vagy csak minimális mértékben kell 2005-2006-ban a gyógyszertámogatás finanszírozásához hozzájárulnia.

A legtöbb gyógyszercég már aláírta

Csütörtökön a gyógyszercégek több mint 90 százaléka aláírta a gyógyszerárakról létrejött megállapodást a kormánnyal, amely így július elsején hatályba léphet.

Az aláírt szerződések alapján július 1-jétől a termelői gyógyszerárak visszaállnak az árbefagyasztás előtti szintre, de a lakossági gyógyszerterhek nem emelkedhetnek. A támogatott termékek jelenlegi árának megőrzése érdekében a cégek 9 milliárddal, a kormányzat 12 milliárddal támogatja meg az idén a gyógyszerkasszát. Januártól ezen készítmények ára csak akkor változhat, ha az euró árfolyama a megállapodásban rögzített küszöböt (267 forint) átlépi.

A vállalatok garantálják, hogy a nem támogatott patikaszerek árát az év végig változatlanul hagyják, januártól annak változásait a piac és a gazdasági verseny szabályozza majd.

A kormány és a gyógyszergyártók azután kezdtek intenzív tárgyalásokat a gyógyszerárakról, hogy az Alkotmánybíróság május végén az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította azt a kormányrendeletet, amely április 1-jétől 15 százalékkal csökkentette és 180 napra befagyasztotta a gyógyszerek döntő többségének a termelői árát. Az Alkotmánybíróságtól a gyártók kértek állásfoglalást. A testület a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik