Belföld

A húsvét fellendítette a kiskereskedelmet

A változatlan áron számított kiskereskedelmi eladások az idén áprilisban 8,2 százalékkal haladták meg a 2003 áprilisit, az egy hónappal korábbihoz képest a volumenindex 2,0 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az első négy hónapban a forgalom 6,7 százalékkal haladta meg a 2003 január-áprilisit.

Az idén az első négy hónapban összesen 1.504,3 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és csomagküldő kiskereskedelem, aminek 28,7 százalékát, 432,2 milliárd forintot az áprilisi eladások tették ki.

Tavaly áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az egy hónappal korábbitól 0,8 százalékkal elmaradt, az előző évi bázist 8,5 százalékkal haladta meg.

Az idén márciusban a havi növekedés 0,7 százalék, az éves 4,5 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagosnál lassabban, 4,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) eladásai áprilisban 4,5 százalékkal, a szaküzleteké 2,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülése továbbra is az átlagost jóval meghaladó (11,5 százalékos) volt. A leggyorsabban (21,4 százalékkal) az egyébként csekély súlyú csomagküldő-kiskereskedelem eladásai nőttek.

Az Európai Unióban is javult a kiskereskedelmi konjunktúra áprilisban. Az eurózónára 1,0 százalékos, a 15 EU-tagországra, illetve az akkor még csatlakozásra váró országokkal együttes 25 országra egyaránt 2,2-2,2 százalékos növekedést becsült az előző év azonos hónapjához viszonyítva az unió statisztikai hivatala. Kedvező jelenség, hogy a változatlan áron számított forgalom áprilisi bővülési üteme mindhárom országcsoportban meghaladta az előző 12 hónap bármelyikének adatát. Az átlagosnál gyorsabban bővült a forgalom áprilisban az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Svédországban, Franciaországban és Portugáliában. Folytatódott a visszaesés Németországban.

A csatlakozó közül a balti államok kiskereskedelmének dinamikus, kétszámjegyű növekedése folytatódott. Mérsékeltebben nőtt Lengyelország (0,8 százalék), Szlovénia (2,3 százalék) és a Cseh Köztársaság (3,2 százalék) kiskereskedelmi forgalma.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik