Belföld

Az Egis terhei 100-120 millióra csökkennek

Az Egis Gyógyszergyár Rt. terhei a kormánnyal kötött gyógyszerár-megállapodás nyomán előre láthatóan havi 270 millió forintról 100-120 millió forintra mérséklődnek - mondta Marosffy László, az Egis Rt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

Marossfy László elmondta, hogy a gyógyszercég most végzi a kalkuláció finomítását, így további részleteket egyelőre nem tud közölni.

Csütörtökön a gyógyszercégek több mint 90 százaléka aláírta a a gyógyszerárakról létrejött megállapodást a kormánnyal, amely így július elsején hatályba léphet.

Az aláírt szerződések alapján július 1-jétől a termelői gyógyszerárak visszaállnak az árbefagyasztás előtti szintre, de a lakossági gyógyszerterhek nem emelkedhetnek.

A támogatott termékek jelenlegi árának megőrzése érdekében a cégek 9 milliárd forinttal, a kormányzat 12 milliárd forinttal támogatja meg az idén a gyógyszerkasszát. Januártól ezen készítmények ára csak akkor változhat, ha az euró árfolyama a megállapodásban rögzített küszöböt (267 forint) átlépi.

A vállalatok garantálják, hogy a nem támogatott patikaszerek árát az év végig változatlanul hagyják, januártól annak változásait a piac és a gazdasági verseny szabályozza majd.

A kormány és a gyógyszergyártók azután kezdtek intenzív tárgyalásokat a gyógyszerárakról, hogy az Alkotmánybíróság május végén az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította azt a kormányrendeletet, amely április 1-jétől 15 százalékkal csökkentette és 180 napra befagyasztotta a gyógyszerek döntő többségének a termelői árát. Az Alkotmánybíróságtól a gyártók kértek állásfoglalást. A testület a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik