Belföld

Kevés felvilágosítást kapnak a gyógyszerekről a betegek

Csak egy gyógyszert szokott ajánlani az orvosok többsége a betegeinek. Ugyanakkor a közvélemény közel fele szeretné tudni, hogy milyen terápiák állnak a rendelkezésére, illetve azok mennyibe kerülnek. Többek között ezt állapítja meg a GfK Piackutató Intézet a lakossági gyógyszerhasználatról idén tavasszal végzett felmérés alapján.

„Jogomban áll tudni, hogy milyen gyógyszerek állnak rendelkezésre”, – állítja a felnőtt lakosság jó egyharmada. További 9 százalék számára nagyon fontos a gyógyszer ára, mert az alapján maga szeretne választani.

A megkérdezettek egyharmada vélekedik úgy, hogy nem igényel tájékoztatást a rendelkezésre álló gyógyszerekről, mivel bízik orvosában, „aki tudja, hogy mi a legjobb nekem.” A válaszadók 14 százaléka azért nem kér információkat a gyógyszer-lehetőségekről, mert „úgysem tudnék dönteni.”
A 20-49 évesek az átlagot meghaladó mértékben szállnak síkra a jogukért, hogy megtudják, milyen terápiák közül lehet választani. A legfiatalabb (15-19 éves) és legidősebb (60 éves vagy több) korosztály tagjai viszont az átlagosnál nagyobb arányban mondják azt, hogy nincs szükségük információkra, mert úgysem tudnának dönteni. A gyógyszerek ára, mint választási kritérium nagy szerepet játszik az 50 évesnél idősebbek, kevésbé fontos pedig a fiatalabbak körében.

A felnőtt lakosságot több szempontból reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével készült a kutatás, idén áprilisban.

A kérdésre, hogy felajánlotta-e orvosa a választás lehetőségét több gyógyszer közül, a megkérdezettek 72 százaléka válaszolt nem-mel, és csak 28 százalék igen-nel.

Ebből a szempontból a beteg-orvos kapcsolatot az iskolai végzettség is befolyásolni látszik. A legalább érettségizett betegek ugyanis az átlagosnál nagyobb, az annál alacsonyabb végzettségűek pedig kisebb arányban kaptak tájékoztatást a gyógyszerekről.

A budapestiek előnyösebb helyzetben vannak, mint a vidékiek. A fővárosban a válaszadók 33, vidéken viszont csak 27 százaléka számára ajánlott fel orvosa többféle gyógyszert.

A férfiak 31, a nők 26 százalékával beszélte meg orvosa, hogy melyik gyógyszer, milyen hatásokkal jár, és mennyibe kerül.

A „Lakossági gyógyszerhasználat” című kutatást a GfK azért végezte el, hogy képet nyerjen a hazai lakosság általános egészségérzetéről és gyógyszerhasználatáról. A GfK csoport többi leányvállalatához hasonlóan ugyanis Magyarországon idén szintén létrehozták a gyógyszer- és egészségügyi kutatások divíziót, hivatalos nevén HealthCare-t. Magyarországon is érzékelhető ugyanis a wellness szegmensben termékeket és szolgáltatásokat kínáló cégek élénkülő érdeklődése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik