Belföld

MNB-PM: nincs egyetértés a célszámokban

Bár korábban a nemzeti bank is egyetértett a PM által készített konvergencia-programmal, jegybanki szakértők kedden úgy nyilatkoztak: kérdéses, hogy az uniós pénzügyérek tanácsa megelégszik-e az amúgy sem igazán reális magyar célokkal.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az ECOFIN július 5-én értékeli a magyar konvergencia programot, a Pénzügyminisztériummal történt előzetes konzultációkon közöltek szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy erőltetett módon gyorsíttatni kívánják az államháztartási hiány csökkentését – állítja a tárca szerdán kiadott közleményében.


A PM az MNB (Magyar Nemzeti Bank) Klub keddi háttérbeszélgetésén elhangzottakra reagált. Jegybanki szakértők kedden azt állították: értesüléseik szerint kérdéses, hogy az uniós pénzügyérek tanácsa megelégszik-e a magyar konvergencia-programban megfogalmazott évi fél százalékos hiánycsökkentéssel és hogy reálisnak értékelik-e a programot.


A háttérbeszélgetésén elhangzott: a jegybank szakértőinek információi szerint az unió 3 százaléknál magasabb államháztartási hiánnyal rendelkező országai közül csak Magyarország halasztja a fiskális konszolidáció időpontját 2006 utánra, ekkorra célozza meg az államháztartás hiányának a GDP 3 százalékára, a maastrichti kritériumnak megfelelő szintre való mérséklését.


A jegybanki szakértők továbbra is úgy vélik, hogy csak a legoptimálisabb körülmények között teljesíthető az idei 4,6 százalékos GDP-arányos deficitcél és nem valószínű, hogy további intézkedések nélkül sikerül erre a szintre leszorítani az államháztartás hiányát.


Az MNB-szakértők elmondták, hogy fellendülés idején kellene gyorsabban csökkenteni a hiányt, a korábbi tapasztalatok szerint – bár hivatalos ajánlás nincs ez ügyben – 4 százalék feletti hiány esetén évi 1 százalékos deficitcsökkentést várt el a tanács.


A 25 EU-tagállam közül egyébként hazánk az egyedüli, amely az Európai Bizottság 2004-re vonatkozó előrejelzése szerint a két legfontosabb konvergencia-kritérium (a költségvetési deficit és az eladósodottság) közül egyiket sem fogja tudni teljesíteni.


A 3 százalékos deficitkritériumot túllépő országok esetében indítandó vizsgálatot illetően a szakértők hangsúlyozták: a túlzott hiányra vonatkozó eljárást automatikusan megindítja az ECOFIN, amennyiben a hiány 3 százalék felett van.


Magyarország a konvergencia program szerint – csakúgy mint Csehország és Lengyelország – 2007-2008-ra teljesíti a maastrichti kritériumokat, s így 2009-2010-ben lehet az euróövezet tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik