Belföld

Vérengzés Ingusföldön – meggyilkolták a belügyminisztert

Több mint negyvenen vesztették életüket a dél-oroszországi Ingusföldön keddre virradóan lezajlott harcokban, közöttük a tartomány belügyminisztere és helyettese, valamint a fővárosi főügyész.

A legfrissebb hivatalos nyilatkozatok és hírek szerint legalább negyvenhatan életüket vesztették a muzulmán többségű, dél-oroszországi Ingusföldön, egy helyi idő szerint hétfőn éjjel tizenegy óra körül kezdődött összecsapás során. A BBC Online reggeli hírei szerint a támadók a köztársaság belügyminiszterét is meggyilkolták. A hírt a délelőtt folyamán az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség is megerősítette. “A belügyi hatóságok 18 munkatársa és 28 civil van a halottak között” – közölte Jahia Hadzijev, a tárca szóvivője, aki beszámolt arról is, hogy a halálos áldozatok között van Zjaudin Hatijev belügyminiszter-helyettes és Muharbek Buzurtanov nazranyi főügyész is.

A támadást ismeretlen fegyveresek robbantották ki, több hírcsatorna ugyanakkor a száműzött csecsen elnök, Aszlan Maszadov egy közelmúltban adott rádiónyilatkozatára hivatkozik az eset kapcsán. Maszadov a múlt héten azt mondta: „Taktikát fogunk változtatni. (…) Rövidesen aktív fegyveres támadásokat fogunk indítani.”






Ingus-csecsen-oszét háromszög

Az Észak-Kaukázus Oroszország egyik legsűrűbben lakott területe, melyet hét, egymással szomszédos, Oroszországhoz tartozó köztársaság (Dagesztán, Csecsenföld, Ingusföld, Észak-Oszétia, Kabard- és Balkárföld, Karacsáj- és Cserkeszföld, valamint Adigeföld) alkot. A népesség legnagyobb hányadát oroszok adják, Ingusföldön és például Csecsenföldön azonban a névadók vannak többségben. A térség Oroszország politikailag legingatagabb területe, és ez alól Ingusföld sem kivétel. A köztársaságnak területi vitái vannak Csecsenfölddel (Ingusföld a korábbi csecsen-ingus autonóm területből vált ki), és további feszültséget okoz az is, hogy a kilencvenes évek közepén több százezer csecsen menekült Ingusföldre, s ennek következtében megduplázódott a lakosság száma. Területi vita alakult ki Oszétia és Ingusföld között is, még a második világháború során, az ingusok ugyanis ragaszkodnak a deportálásuk után Észak-Oszétiához csatolt területeikhez. Növeli a feszültséget, hogy míg az oszétok pravoszlávok, az ingusok muzulmánok vallásúak.


Belügyi célpontok



Az ingus fővárosban, Nazranyban ismeretlen fegyveresek hétfőn késő este indítottak összehangolt támadást a helyi erőszervezetek több objektuma, köztük a belügyminisztérium épülete, a határőrség egyik bázisa és fegyverraktárak ellen. Ezzel egy időben más ingusföldi településeken, Karabulakban és Szlepcovszkban is csapást mértek néhány belügyi célpontra.

Ingusföldi értesülések szerint a támadók akciójuk megindítása előtt titokban szétszóródtak a célpontoknak kiszemelt intézmények térségében, hogy azután több helyszínről és ugyanabban az időben indíthassák meg támadásukat.

Egyelőre moszkvai szakemberek szerint sem egyértelmű, hogy kik a támadók, az azonban biztos, hogy megpróbálták hatalmukba keríteni a legfontosabb állami intézményeket. Az Eho Moszkvi rádióadó értesülése szerint, melyet a Magyar Távirati Iroda is idéz: a terroristáknak sikerült behatolniuk a nazranyi belügyminisztérium épületébe.

Háromnapos gyász, folytatódó harcok?

Kedd reggeli hivatalos közlés szerint az ingusföldi belügyi hatóságok urai a helyzetnek. Korábban megerősített rendőri és biztonsági alakulatokat vezényeltek az érintett térségekbe. Nazranyban a lakosok közül többen a pincékbe menekültek a lövöldözések elől. A legfrissebb beszámolók szerint a fegyveresek kis csoportokba verődve igyekeznek elrejtőzni.



Vérengzés Ingusföldön – meggyilkolták a belügyminisztert 9

Az elnök újságírók gyűrűjében (Forrás: www.ingushetia.ru)

Murat Zjazikov, az Oroszországhoz tartozó és Csecsenfölddel határos köztársaság elnöke háromnapos gyászt rendelt el. Az erre az időszakra tervezett kulturális és szórakoztató programokat központilag törölték. Az elnök közölte: a banditák nem kerülik el a felelősségre vonást.


Harcok a szomszédban is

Hétfő éjszaka összetűzések zajlottak Mahacskalában is, ahol különleges rendőri alakulatok vettek üldözőbe különösen veszélyes bűnözőket. Kedd reggel a helyi hatóságok befejezettnek nyilvánították a műveletet. Egyelőre meg nem erősített értesülések szerint két terrorista életét vesztette a mintegy 5 órán tartott hajtóvadászatban. Az Oroszországhoz tartozó, ugyancsak Csecsenfölddel határos Dagesztán fővárosának egyik északi kerületében lángba borult egy kétszintes épület.

Gránátrobbanások döreje és tűzfegyverek ropogása hallatszott hétfő éjszaka. Nem hivatalos értesülések szerint a később lángba borult házba vetették be magukat korábban a bűnözők, akik közül néhánynak köze volt az elmúlt időszakban több helyi belügyi munkatárs meggyilkolásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik