Belföld

Az ügyészség megszüntette a palesztin fogorvos előzetes letartóztatását

A Fővárosi Főügyészség kedden megszüntette az előzetes letartóztatását annak a palesztin fogorvosnak, akit még Móse Kacav izraeli elnök áprilisi látogatása idején vettek őrizetbe, és akit a rendőrség terrorfenyegetés előkészületével gyanúsított meg - tudatta az MTI-vel a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

“A Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya az ügyben nyomozó Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság előterjesztésének megfelelően megszüntette kedden a palesztin származású férfi előzetes letartóztatását” – mondta Dobos Gabriella. Hozzátette: az előzetes letartóztatás megszüntetésének az az indoka, hogy a nyomozás során beszerzett bizonyítékok nem erősítették tovább a gyanúsítást, és ezért az ő további fogva tartása már nem indokolt.

A palesztin származású, évek óta Magyarországon élő, 42 éves fogorvost április 13-án, néhány órával Móse Kacav izraeli elnök Budapestre érkezése előtt vették őrizetbe. A rendőrség gyanúja szerint a fővárosi Bartók Béla úti iszlám közösség imámja tavaly novemberben egy ismerősétől ajánlatot kért robbanóanyag beszerzésére, egy másiktól pedig azt kérte, hogy egy budapesti zsidó múzeumot robbantson fel.

A Budai Központi Kerületi Bíróság április 15-én helyezte 30 napra előzetes letartóztatásba a terrorfenyegetés előkészületével meggyanúsított férfit. Előzetes letartóztatását utoljára május 13-án hosszabbították meg, július 15-ig. A rendőrség korábban megerősítette azt a lapinformációt, hogy a gyanúsított kapcsolatban állt azzal a szír férfival, aki a robbanóanyagot szállította a budapesti Nagy Fal kínai étteremnél 1997-ben történt, két halálos áldozatot követelt robbantáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik