Belföld

Össze kell hívni a pálinkafórumot

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács szerint az Európai Unión belül a pálinka elnevezést csak Magyarországon és Ausztria négy tartományában lehetne használni, a száz százalékosan gyümölcsből, főzéssel, cukor hozzáadása nélkül készült párlatra.

Nagy András, a szervezet igazgatója elmondta: hétfőn ülést tartott a szövetség pálinka szakbizottsága, ahol egyetérrtettek abban, hogy mindenképpen szükséges egyeztetni a magyar érdekeket a névhasználat ügyben.
Hozzátette: a szakmai álláspont egyértelműen az, hogy
Ugyanakkor az utóbbi napokban nyilvánosságra kerültek olyan hírek, miszerint Magyarország hajlana annak elismerésére, hogy Romániában is előállíthatnak pálinkát, saját törvényi szabályozásuk alapján, ha az ital nevének írásmódja – palinca – eltér a magyarétól – mondta Nagy András.

A szakmai szervezet szeretné tisztázni, hogy mi a tényleges magyar álláspont ebben a kérdésben, ezért kéri a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy a kormányzati szervek és a szakmai szervezetek között teremtse meg az egyeztetés lehetőségét.

Nagy András közölte: a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács levélben kéri a minisztert, hogy belátható időn belül kezdeményezze a “pálinkafórum” összehívását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik