Belföld

Rosszul fogadta a piac az államilag dotált repülést

A jelentős gondokkal küzdő Alitalia repülőtársaság részvényeinek jegyzését felfüggesztették kedden, mert a társaság állami támogatásáról szóló bejelentés várható a délután folyamán.

A 62 százalékban még mindig állami kézben levő olasz légitársaságnak az olasz kormány a tervek szerint 400 millió euró áthidaló hitelt nyújtana. A légitársaság adózás utáni eredménye elérte az 520 millió eurót a 2003-as üzleti évben, az előző évi 93 millió euróról. A társaság üzemi vesztesége 379,5 millió euró lett tavaly, egy év alatt mintegy 260 millió euróval növekedett. Forgalma 9 százalékkal, 4,32 milliárd euróra esett 2003-ban.

A kölcsönnyújtás tervéről május végén láttak napvilágot az első hírek, és már akkor nemzetközi vihart kavartak: az európai olcsó légitársaságok perelni akarják az Alitaliát, a véleményük szerint egyértelmű állami támogatást jelentő hitel miatt. A fapadosok európai szövetségének (ELFAA) elnöke szerint az Alitalia nyilvánvalóan nem képes állni a repülési ipar erős versenyét.

Az olasz légitársaság jelenlegi küzdelme összefonódik több más európai társaság, mint a Swiss International Air Lines vesszőfutásával, melynek részvényei szintén sokat veszítve értékükből, több mint 6 százalékot gyengültek kedden.

A Swiss Air nehéz helyzetét elsősorban a magas üzemanyagárakkal magyarázzák, melyek ára vélekedésük szerint tartósan nem is csökken az idei év során.

Mint az egy hétfőn történt vezetői nyilatkozatban elhangzott, mindenképp váratlan és hihetetlenül magas üzemanyagárakkal hozhatók elsősorban összefüggésbe nehézségeik, amely 85 millió svájci frankos előre nem tervezett többletkiadást jelent eddig ebben az évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik