Belföld

Kis magyar Florida Bükfürdőn

A golf több mint játék, s még csak nem is kizárólag az üzleti, politikai kapcsolatépítés hatékony eszköze. A golfipar szerteágazó beruházás, melyhez a legkülönfélébb befektetési formák kapcsolódnak.

A bükfürdői Birdland a floridai típusú nyugdíjasparkok első hazai fecskéje, a nyugati határszélhez közel. Közép-Európa egyik legnagyobb turisztikai beruházása a golfiparhoz kapcsolódik. Néhány éven belül, az 55 millió eurós projekt keretében, a már elkészült, nemzetközi versenyek szervezésére is alkalmas golfpálya és a szintén üzemelő, wellness centrummal egybeépült luxusszálló mellett aquapark és amerikai stílusú villapark is létesül.






Magyar pályák

Hazánkban, a versenyzés igényeit is kielégítő pálya található Alcsútdobozon, Tatán, Gödön, Hencsén, Dunakilitin és Bükfürdőn. Emellett gyakorlásra, illetve kedvtelésre alkalmas pályák épültek a főváros környékén, Diósdon és Monoron, továbbá Hévízen. Szegeden már megkezdték a pályaépítést, Debrecenben és Miskolcon pedig tervezik.


Sportági kezdőütés Budapesten



Alig néhány hete hazánk adott otthont a Golf Business Forum 2004 szakmai világtalálkozónak, Andreas Sartori, a GBF 2004 igazgatója, s a főszponzor KPMG utazás-, szabadidő- és turizmusrészlegének regionális vezetője a tanácskozáson úgy fogalmazott: „a nemzetközi golfipar felkészült a kezdőütésre Kelet-Közép-Európában”. A térségi optimizmus, persze, az egész fórumot áthatotta, abban szinte mindenki egyetértett, hogy világméretű összehasonlításban is a kelet-közép-európai volt szocialista országok ígérik a nemzetközi golfsport, s persze a hozzá tartozó golfipari beruházások és szolgáltatások területén a legnagyobb növekedési potenciált.

A térség legtöbb országában korábban évtizedekig tiltott sportág csak a rendszerváltást követően állt talpra. Olyannyira, hogy az utóbbi három évben megkétszereződött, 80-ra nőtt a régióban a golfpályák száma. Nálunk is sorra-rendre épülnek a pályák, ám a hazai golféletet egyelőre több szempontból is aszimmetriák jellemzik. Egyrészt a pályák szinte kizárólag a Dunántúlra települtek, a keleti országrész még a tervek időszakát éli. Másfelől, míg a honi golfozók döntő többsége budapesti, a pályák sok hektárnyi helyigénye miatt ilyenféle beruházás kizárólag vidéken tud megtérülni.





A zöld gyepen

A golfpálya nem annyira az üzletkötések, inkább a kapcsolatépítés ideális helyszíne. Egyébként a golf-etikett is úgy tartja: játék közben üzletről, politikáról egy szót se. Nem is nagyon kell – tegyük hozzá, hiszen golfozás közben sok minden kiderül egy emberről. A gyepen tapasztalható viselkedésből a tárgyalóasztalnál várható reakciókra is lehet következtetni.


Nem csupán az elit sportja



„Ha lehetne választani, hogy a főváros környékén üzemeltessünk golfpályát, vagy valamely távolabbi vidéken, akkor nyilván a Budapesthez közelebbi helyszín lenne előnyösebb, hiszen a hazai golfozók döntő többsége a fővároshoz kötődik, arról nem is szólva, hogy nálunk még a legkedvezőbb időjárású években sincs 250-nél több játéknap” – kezdi rögtön a nehézségekkel Hegyi J. Attila, a bükfürdői Birdland Golf és Country Club elnöke. De rögtön hozzáteszi, hogy Bükfürdőn nem a golf az egyetlen attrakció, hiszen évi közel egymillió vendég érkezik a termálvíz miatt, ráadásul jelentős részük külföldről utazik ide, így a főváros távolsága sem elsőrendű szempont.

Mint mondja, a golfklub Bükön egy 100 hektáros gyönyörűen karbantartott „kert”, amely alternatív kikapcsolódási lehetőséget nyújt az országhatáron túlról érkező fürdőzőknek. Különös tekintettel arra, hogy szerte a világon ez a sport nem kizárólag az üzleti vagy a politikai elit időtöltése, a nálunk megszokottnál jóval szélesebb rétegekből verbuválódnak a klubok tagjai. Természetesen van egyfajta viszonosság, hiszen a golfozóknak is jó tudni, hogy a játékra alkalmatlan napokon várja őket a termálfürdő vagy a wellnes központ.





Örökös tagság

Egy 58 négyzetméteres, közepes méretűnek nevezhető, golfpályára néző lakás indulóáron 24 millió forint. Ehhez jön még a szállodai hasznosításhoz szükséges plusz hárommillió és a garázshoz szükséges plusz egy. Jelentős vonzerőt jelenthet viszont a tulajdonosokat megillető örökös golfklubtagság, illetve az akár 50 százalékos tagdíjkedvezmények – ami nem kevés, hiszen ma Magyarországon egy éves golfklubtagsági legalább negyedmillió forint.


Golfpályára néző terasz



A termálfürdő, a golfpálya és a szálloda kiegészíti egymást, ám a büki golfklubhoz nem csupán turisztikai beruházások kapcsolódnak. Már az idén átadják a 15 millió eurós villapark beruházás első ütemét. A golfpálya szomszédságában épülő villaépületekben kialakított luxuslakásokat kisebb részben időosztásos módon értékesítik, nagyobb részt pedig hosszú távú befektetést kínálnak. Az Egyesült Államokban, különösen Florida államban megszokott módon a lakások a vásárlók fiatalabb éveiben a nyaralást, pihenést szolgálják, a nyugdíjas időszakban pedig állandó lakhellyé válnak.

Nálunk még szokatlan a lakások kialakításának az a lehetősége, amely – körülbelül 3-4 millió forintos többletköltséggel – módot nyújt arra, hogy a tulajdonos számára nem kihasználható időszakban a Radisson SAS Hotel üzemeltesse az ingatlant. Mint az Hegyi J. Attila elmondta, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős a hazai középkorú vásárlók és persze a külföldi – német, osztrák – érettebb korúak érdeklődése. Emellett az jellemző, hogy a magyar ügyfelek inkább a nagyobb, 58, illetve 75 négyzetméteres lakások iránt érdeklődnek, kisebb az igény a 39, illetve 46 négyzetméteres lakrészek iránt. Sőt, olyan igény is felmerült, hogy nagyobb golftársaság két 58 négyzetméteres lakást összenyitna – ami persze, nem meglepő, elvégre ez társas sport.

Birdland, az első fecske

Érdekes kísérletnek lehetünk tanúi Bükfürdőn, ráadásul sajátos viszonyok között. Egyrészt nálunk egyelőre még nem elterjedtek az amerikai mintájú villaparkok. Másrészt a hazai golfélet fejletlensége és



Kis magyar Florida Bükfürdőn 25


az időjárási nehézségek miatt egy szálloda jövedelemtermelő képessége mifelénk nagyobb, mint egy golfpályáé.

Sok helyen a világban, például Portugáliában ez éppen fordítva van. A büki beruházók – hazai vállalkozók, banki háttérrel – mindesetre bízhatnak a jövőben, mert a jelenleg 100 hektáros „golfkertet” 5 millió eurós beruházás keretében további 50 hektárral bővítik a közeli jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik