Belföld

Clintonék hakniban verhetetlenek

Tízmillió dolláros előleget vett fel most megjelent könyvére Bill Clinton. A volt amerikai elnök felesége korábban nyolcmillióért fogott tollat, különböző tiszteletdíjaikból tavaly ketten együtt hatmilliót kerestek.

Nem Clintonék az elsők, de minden bizonnyal a legsikeresebbek azok között a politikusok között, akik írásra adták a fejüket. Hillary életrajza után Bill Clinton volt amerikai elnök Életem című munkájának megjelenését még nagyobb várakozás előzte meg, az elemzők egy része a „felnőtt Harry Potterként” emlegeti a bombaüzletet.



Clintonék hakniban verhetetlenek 1

Életem – pénztárcám


A CNN Money Magazinja szerint Clinton nyugodtan adhatta volna könyvének az Életem helyett a Pénztárcám címet. Állítólag az a tíz-tizenkétmillió dolláros előleg, amit a volt amerikai elnök a kiadótól kapott, a legnagyobb összeg, amit tényirodalmi mű szerzője előlegként valaha is felvehetett. A legmagasabb előleggel kitüntetett szerzők listáját eddig vezető II. János Pál pápának nyolc és fél millió dollárt ajánlottak fel memoárjáért, az őt követő Hillary Clinton nyolcmillió dollárt kapott, az idősebb George Bush pedig “mindössze” egymillió dollárt vehetett fel önéletrajzáért.


Az előlegen túl azonban egyéb bevételekre is számítani lehet. Nem véletlenül írja a CNN Magazin, hogy a Fehér Házból kifelé vezető út Clinton számára arannyal van kikövezve, hiszen ő ma a világon a legjobban megfizetett szónok. Amint az Hillary Clintonnak az amerikai kongresszus elé terjesztett szenátori vagyonbevallásából kiderül, ő és férje, a korábbi amerikai elnök tavaly összesen 25 előadásért 4,3 millió dollárt kasszírozott, ami azt jelenti, hogy egy-egy fellépésüket 125 ezer és 500 ezer dollár között honorálták. Ezenkívül Hillary saját kiadott memoárjáért, amelyből több mint 3 millió példányt adtak el, az előlegen kívül további 2,3 millió dollárt kapott. Most, az önéletrajzi könyvvel, a fellépések száma nyilvánvalóan megsokszorozódik.






Dührohamot kapott

Elvesztette a fejét a BBC-nek adott interjúja közben Bill Clinton. Az általában nyugodtnak és kedélyesnek ismert exelnök a Panorama című műsornak adott nagyinterjúja közben fakadt ki, amikor az adás riportere, David Dimbleby a Monica Lewinsky-affér részleteiről faggatta. Clinton elnöksége alatt folytatott rövid viszonyt a Fehér Házban gyakornokoskodó Lewinskyval, majd eskü alatt vallotta, hogy szex nem volt kettejük között. Később hosszasan kellett magyaráznia, hogy az orális szex miért is nem szánmít nemi kapcsolatnak, végül töredelmesen megbánta eltévelyedését.

Mindenki ugyanarra kíváncsi

Az Életem már napokkal a megjelenése előtt vezette a két legnagyobb terjesztő, az Amazon.com és a Barnes and Noble óránként frissített százas bestsellerlistáját. A könyvet kiadó Alfred A. Knopf (Random House Inc.) másfél milliós példányszámmal indít, de már most kétmillió példányra kapott megrendelést.

A könyv majdnem ezer oldal, és Bill Clinton sok mindenről mesél benne, bár az olvasók többségét még mindig ugyanaz az egy történet érdekli. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel jó néhány könyvesbolt éjjel is nyitva tartott, noha a kritikusok többsége már a megjelenés napján jelezte, hogy a mű élvezhetősége finoman szólva is kétséges. „Felületes, gyakran álmosítóan unalmas” – ez a New York Times recenzensének véleménye, azt írja, a könyv csupán egy fecsegő vénember munkája, aki ráadásul nem az olvasónak ír, hanem sokkal inkább azért, hogy neve még tovább fenn maradjon a köztudatban.






Másról másképpen

A volt elnök bírálta George Bush jelenlegi elnököt az iraki háború miatt, és a hét végén adott interjúiban hangoztatta: a Fehér Házból távozóban figyelmeztette utódát arra a veszélyre, amelyet Oszama bin Laden terroristavezér képvisel. Clinton a Time című magazinnak elmondta, hogy ő nem kezdett volna háborút Irak ellen, legalábbis addig nem, míg Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek volt vezetője be nem fejezi munkáját. A volt elnök szerint Busht Dick Cheney alelnök és Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes győzte meg arról, hogy az irakiak jobban élnének Szaddám Huszein diktátor nélkül, és szükség van Washington beavatkozására az önkényuralmi rendszerek megdöntéséhez.

Magyarul is


Hétfőn éjszaka, az amerikaival egy időben Magyarországon is megjelent Bill Clinton önéletrajzi könyvének magyar nyelvű kiadása – tájékozatta a könyvet gondozó Ulpius-ház az MTI-t. A kiadó közölte: minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy Clinton szerzői körútjának állomásai közé Budapest is bekerüljön. Kepets András, az Ulpius-ház vezetője elmondta, hogy kiemelt, legalább tízezres példányszámban dobják piacra a Clinton-könyvet, amely várakozása szerint a sikerlisták élére kerül. Bill Clinton felesége, Hillary Rodham Clinton asszony Élő történelem című önéletrajzi visszaemlékezése tavaly novemberben jelent meg magyarul, és több tízezer példány talált magyar gazdára.

Az életrajzírás egyébként a magyar politikusoktól sem áll távol. Nemrég került piacra Berecz János, illetve Nyers Rezső visszaemlékezése, de az elmúlt tíz évben publikálta memoárját többek között Demszky Gábor, Pető Iván, Isépy Tamás, Szabó Iván, Kőszeg Ferenc és Csoóri Sándor.


Ezeknek a műveknek a többsége kereskedelmi szakemberek szerint gyakran az ezer eladott példányt sem éri el. Öt-tízezres példányszámban fogynak az olyan, alacsonyabb irodalmi értékű leleplező vagy politikai botrányokról szóló pamfletkönyvek, mint Liebmann Katalin volt budapesti kisgazda elnöké, a Nagy Szerszám, Molnár Róbert volt kisgazda képviselőé: Az Elnök embere voltam.


A legismertebb politikusok művei már inkább kelendőek. A rekordot Horn Gyula volt miniszterelnök Cölöpök és Azok a kilencvenes évek című visszaemlékezései tartják, együttesen százezres példányszámukkal. A Szerda reggel, beszélgetések Orbán Viktorral című gyűjtemény is tízezres nagyságrendekben fogyott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik