Belföld

Kifizeti-e az állam a vállalatai tartozását?

Akár százmilliárdot fizethet az állam, ha kedden elveszti azt a precedens értékű pert, amely eldöntheti, hogy kell-e fizetnie a csődbe jutott vállalataiért - írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Hírlap szerint a mostani ügy csupán egy a már megindított ötven közül, az ítélet azonban precedensértékű lesz. Az igazságszolgáltatás öt éve próbál eligazodni a privatizáció zűrzavaros szabályai között.

A rendszerváltozás után mintegy 1500 állami vállalat ment tönkre, s jutott a felszámolás sorsára. Előbb természetesen valamennyit átalakították részvénytársasággá. A tulajdonos azonban egy ideig az állam maradt. A cégek vagyona eltűnt, a részvények elvesztették értéküket.

Általában a volt tulajdonos ellen fordultak: sorra beperelték az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságot, s a csődbe ment cég teljes tartozását követelték tőle.

A Fővárosi Bíróság kezdetben hol megítélte a pénzt a követelésbehajtóknak, hol nem. A Legfelsőbb Bíróság (LB) 2000-ben úgy határozott, hogy az állam a teljes tartozásért felelős. Az első fokú ítéletek azóta is eltérők, többnyire azonban elmarasztalják az államot. Az ÁPV Rt. most a hajdani szolnoki tejipari vállalat ügyében kéri a jogerős ítélet felülvizsgálatát. Az LB gazdasági tanácsa kedden hoz ítéletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik