Belföld

Kedvező képet fest a Fed az amerikai gazdaságról

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedvező képet festett az amerikai gazdaságról az amerikai gazdaság központjainak állapotáról kiadott időszakos jelentésében, az úgynevezett Bézs Könyvben.

A Fed szerint az elmúlt mintegy másfél hónap alapján az ország legtöbb térsége fokozódó ipari termelésről, erőteljes kiskereskedelmi eladásról, és a foglalkoztatás bővüléséről számolt be, míg az infláció alakulása továbbra sem jelent komolyabb kockázatot.

A szervezet 12 körzetének többsége az április eleje és május közepe közötti időszak alapján azt közölte, hogy nőttek ugyan a nyersanyagárak, így az acélé, vagy az építőanyagoké, összességében azonban mérsékelt volt a fogyasztói áremelkedés – tartalmazza a Fed úgynevezett Bézs Könyve, az amerikai gazdaság központjainak állapotáról kiadott időszakos jelentés.

A Bézs Könyv megállapításait felhasználja majd a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor június 29-én kezdődő kétnapos ülésén dönt az irányadó kamatról. Elemzők többsége most arra számít, hogy a FOMC 25 bázisponttal növeli az irányadó kamatot, amely 45 éves mélyponton, 1,00 százalékon áll.

A Fed elnöke, Alan Greenspan, aki kedden az amerikai szenátus bankügyi bizottsága előtt fejtette ki véleményét az amerikai gazdaság helyzetéről, a kamatpolitikáról csak annyit árult el, hogy bármiféle változtatás csak ” mérsékelt” lesz.

Az elmúlt napokban mind többen hajlottak arra a feltételezésre, hogy a Fed mindjárt fél százalékponttal kezdi a szigorítást. A negyed pontos forgatókönyv azért tért vissza, mert a Michigani Egyetem kedden kiadott fogyasztói bizalmi indexe június közepére 95,2 pont lett a május végi 90,2 pont után, megerősítve a további, erős gazdasági növekedés kilátását, ellenben az ugyancsak kedden közölt inflációs adatok szerint a maginfláció 0,2 százalékra csökkent májusban az Egyesült Államokban az áprilisi 0,3 százalékról, miközben a teljes infláció valamelyest gyorsult, elsősorban az olajárak egyszerinek vélt hatására.

A szerdán közölt új Fed-jelentésre nem reagáltak a vezető New York-i tőzsdemutatók, amelyek továbbra is mérsékelten a keddi záróérték alatt mozogtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik