Belföld

A Fővárosi Bíróság felfüggesztette az E.ON vételi ajánlatát

A Fővárosi Bíróság csütörtökön felfüggesztette annak a PSZÁF-határozatnak a végrehajtását, amely jóváhagyta az E.ON Magyarország Rt. nyilvános vételi ajánlatát az Édász részvényekre - közölte a határozatot a bíróság előtt megtámadó egyik, magát megnevezni nem kívánó felperes az MTI-t csütörtökön.

A felperes elmondta, hogy az E.ON már a jövő héten le akarta zárni az Édász részvények felvásárlását, ezzel a papírok tőzsdei kivezetését. A felperes szerint a PSZÁF májusi határozata a vételi ajánlat jóváhagyásáról törvénysértő, a végrehajtás utáni, későbbi bírósági megtámadása után két-három év telt volna el egy esetleges bírói ítéletig, és a helyzet eredeti visszaállítása lehetetlen lett volna ennyi idő után.

Az első fokon született bírósági döntés csak az Édasz-ügyre vonatkozik, a felperes ebben az ügyben nyújtott be keresetet, de szerinte hasonló eset áll fenn a Dédász és a Titász esetében is.

A Budapesti Értéktőzsde szerdán döntött arról, hogy péntektől június 22-ig felfüggeszti az Édász, a Titász és a Dédász részvényeinek kereskedését.

A BÉT szerint eltérő jogértelmezések alapján nem egyértelmű, hogy az ajánlattevő, vagyis az E.ON Hungária Rt. a hatályos jogszabályok szerint jogosult-e a vételi jog gyakorlásának kezdeményezésére, ha már a nyilvános vételi ajánlatot megelőzően is több mint 90 százalékos befolyással rendelkezett a kibocsátókban, a Dédászban, az Édászban és a Titászban.

Ezért “a hatályos jogszabályok maradéktalan betartása érdekében a tőzsde a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hivatalos álláspontjának megismeréséig nem alkalmazza az automatikus kivezetési eljárást”, és a BÉT felfüggeszti a Dédász, a Titász és az Édász kereskedését.

A német E.ON magyarországi cége, az E.ON Hungária Rt. kedden közölte, hogy június 18. és 22. között gyakorolni akarja vételi jogát az Édász, a Dédász és a Titász Rt. részvényeire, egyúttal kérvényezte az érintett társaságok tőzsdei kivezetését.

Az E.On szerint a három áramszolgáltató társaság részvényei 2004. június 17-én, csütörtökön forogtak volna utoljára a Budapesti Értéktőzsdén, a részvényeket június 23-ával, szerdával törölnék az értékpapírlistáról. Ezt egyelőre átmenetileg meghiusította úgy a BÉT szerdai kereskedési felfüggesztésről szóló határozata, valamint az Edász esetében a vételi ajánlatot engedélyező PSZÁF-határozat végrehajtásának azonnali hatályú bírósági felfüggesztése.

Az E.ON áprilisban tett nyilvános vételi ajánlatot a többségi tulajdonában lévő három áramszolgáltatóra. A június 10-én zárult ajánlat során az Édászban 98,57 százalékra, a Dédászban 94,68 százalékra és a Titászban 97,2 százalékra növelte részesedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik