Belföld

Egy kora nyári Konyári – Konyári János: Balatonboglári Cabernet sauvignon 2002.

Látványosan fejlődő vörösboraink világának sajátos részhalmazát képezik a Balaton déli partján fakadó vörösök. Ezek értelemszerűen nem olyan savszerkezetűek, mint az egriek vagy a soproniak, és nem is olyan dagik, mint a villányiak: kicsit lágyabb karakterű, gyümölcsös stílt és ugyancsak kiváló színvonalat képviselnek.

A déli part, mint már többször megénekeltük, szerényebb ökológiai és táji adottságokkal rendelkezik az északi, változatos kőzetekből és páratlan szépségekből összeálló északihoz képest. Kicsit laposabb, talaja leginkább lösz és pannonhomok, igen meleges, és részesül a napfényt visszaverő tó áldásos temperáló hatásaiból.


Egy kora nyári Konyári – Konyári János: Balatonboglári Cabernet sauvignon 2002. 1

Konyári János: Balatonboglári Cabernet sauvignon 2002.

Külön öröm, hogy a tóba némileg visszatért az élet, tavaly még partra vetett vízibiciklik bűzlő tetemei borították a partot, ma ismét tiszta víz hullámzik a dűnék fölött. Na nem valami illetékes elvtársak végre jó döntése folytán, hanem a természet szeszélye okán javult a helyzet. Midőn ezt írtam Cecilia Bartolit hallgatva, ablakom előtt váratlan és veszett orkán tombolt, azt sugallva: nem fogunk unatkozni a következő negyedszázadban, a növekvő számú meteorológiai extremitások, itt egy kis sárlavina, ott egy tornádó, amott egy özönvíz és az erdeinket elárasztó kukacok, skorpiók és madárpókok üde színfoltokat csempésznek majd amúgy csehovian kilátástalan életünkbe.

Konyári Cabernet-je rubinszínű, szépen újhordózott illattal köszönő bor. Könnyed ízélményt adó, kerek, jól balanszírozott struktúra és lágy textúra. A könnyed sav-alkohol-tannin egyensúly komoly koncentrációt, magas extraktot és alkoholt fog csokorba. Az utóbbi évek izzó nyarai megemelték az alkoholtartalom átlagát, ez a bor is 13 százalékos, az alkohol és az extrakt némi édes impressziót kölcsönöz a meleg karakterű bornak.

Jellegénél fogva kicsit könnyedebb vadállatok mellé ajánlható, mondjuk egy töltött fácán, fogolypecsenye mellé, vagy lőhetünk hozzá a Ferenciek terén anyányi, utóbb a füstölt szalonnával beállított koleszterinszintű galambot is. Egyszerű, kicsit nehézkesen leolvasható, jól tagolt frontcímke, szűkszavú hátcímke, 1500 forint körüli ár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik