Belföld

Miért kerülnek egymillióba az óvodások számítógépei?

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hátrányos helyzetű települések óvodáinak meghirdetett pályázatán olyan különleges, készségfejlesztő szoftvert tartalmazó számítógépeket nyertek el az intézmények, amelyeket kereskedelmi forgalomban nem lehet kapni, ez indokolja a készülékek több mint egymillió forintos árát - tájékoztatta szerdán az MTI-t a tárca politikai államtitkára.

Csepeli György a Magyar Nemzet cikke kapcsán nyilatkozott az MTI-nek. A napilap szerint a hasonló konfigurációjú számítógépeket fele-, vagy harmadáron is be lehetett volna szerezni. Csepeli György hangsúlyozta: a gépek árába nemcsak az alapszerkezet, hanem az egyedi felépítés és a speciális szoftver is beletartozik. Mint mondta, a számítógép a gyermekek biztonsága érdekében egy egyedileg felépített, védett kuckóban található, amely speciális műanyagból készült, és lekerekítettek a formái.

A gépbe úgynevezett fóliabillentyűzetet építettek, amely a környezeti hatásoknak – jelen esetben az óvodai használat során bekövetkező esetleges sérüléseknek – ellenáll. A gépet alacsony sugárzású monitorral látták el, amelynek képe éles és nem vibrál, az egeret pedig a gyermekek kezének méretéhez alakították.

Az államtitkár kitért arra: a gépen a gyerekek egy speciális készségfejlesztő szoftvert használnak, amely javítja a finommotoros mozgást. A gyerekek játékosan tanulhatnak a gép segítségével a környezeti változásokról, a test felépítéséről és egyéb témákról.

Szólt arról is: a gépek beszerzésével a minisztérium közbeszerzési eljárás útján a Haisystems Kft-t bízta meg. A 906 pályázó közül összesen 269 település óvodái részesülhetnek a számítógépekből, amelyeknek az ára egyenként bruttó 1 millió 77 ezer forint volt. Az ár három éves garanciát, a szoftvert, a kiszállítást és beszerelést, valamint a szervizelést tartalmazza. A pályázatot a minisztérium tavaly tavasszal hirdette meg, és idén április végén közölték a nyertesek névsorát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik