Belföld

A magyar katonák mandátumáról tárgyalt Orbán, Horn és Boross

Irak kapcsán eltérő véleményt fogalmazott meg Orbán Viktor (Fidesz), Horn Gyula (MSZP) és Boross Péter (MDF) a keddi megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón.

A három volt miniszterelnök Orbán Viktor kezdeményezésére találkozott Budapesten, hogy az iraki magyar szerepvállalásról beszéljen. Orbán Viktor és Boross Péter az Irakban szolgáló alakulat mielőbbi hazahozatala mellett érvelt, míg Horn Gyula szerint a magyar katonák ottléte elősegíti a politikai rendezést.

Orbán Viktor azt hangsúlyozta: a magyar kormánynak fel kell készülnie arra, hogy bármikor ki tudja vonni csapatait Irakból. Személy szerint azzal a véleménnyel értek egyet, hogy minél hamarabb haza kell hozni a katonákat – közölte. Közölte: a terrorizmus elleni küzdelem és az iraki rendezés kérdése elvált egymástól, “Magyarországnak nagyon határozottan, erkölcsi alapokon a terrorizmus elleni küzdelemben föl kell lépnie, (…) ugyanakkor az iraki ügy már nem a terrorizmusról szól”. Mint mondta, a beszélgetésen áttekintették az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi határozatát. Hozzátette: “abban egyetértettünk, hogy ez egy fontos dolog, és egyikőnk sem zárta ki annak lehetőségét, hogy ebből még jó dolog is kisülhet”.

Horn Gyula közölte: egyetértés volt abban, hogy havonta, vagy másfél havonta jönnének össze, de ha vannak olyan események, amelyek rövid időn belüli találkozót igényelnek, megkeresik egymást. Hozzátette: neki jók a személyes tapasztalatai, hiszen így alakult a kapcsolata elődjével, Boross Péterrel, és Orbán Viktorral is. Személyes véleménye, hogy az eldurvult politikai és közéleti légkörnek “minden lehetséges módon véget kellene vetni”. Szerinte “mind a három párt felelős azért, hogy lecsillapodjon ez a zaklatott légkör.”

Irakkal kapcsolatban Horn Gyula kijelentette: kifejezetten konstruktív döntés született az ENSZ Biztonsági Tanácsában, “ez végre reményt, garanciát természetesen nem, de reményt nyújt arra, hogy végre elinduljon a konszolidáció politikai folyamata Irakban, és csak a végső esetben kelljen katonai eszközökhöz nyúlni”. Hangsúlyozta: Magyarországnak az volna az üdvös, hogy ha minél előbb politikai szinten és politikai eszközökkel rendeződne a helyzet. Közölte: meggyőződése szerint a magyar katonák, akik a parlamenti döntés szerint december 31-ig vannak kint, elősegítik ezt a folyamatot. “Tehát nem lenne jó semmiképpen sem, ha ma jelentkezne olyan igény, hogy hozzuk haza a katonákat” – jelentette ki.

Boross Péter szerint az új ENSZ BT határozat “türelemre int”, mindazonáltal azzal ért egyet, amit Orbán Viktor mondott, “abszolút készenléti állapotban kell lenni a csapatok kivonására”. Hozzátette: némileg pesszimistábban ítéli meg a ENSZ BT- határozat tartalmát. Kiemelte, hogy eszerint például az iraki kormány felszólítására a külföldi csapatoknak el kell hagyniuk Irakot. Ez szerinte a hazahozatal mellett szól, mert e pillanatban nem látja reálisnak, hogy ha egy ilyen felszólítás elhangzik, akkor “az a mennyei béke jegyében fog bonyolódni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik