Belföld

Magyar találmány: szennyvíziszapból növényi tápanyag

A veszélyes hulladékként kezelt szennyvíziszapból állít elő növényi tápanyagot az a magyar találmány, amit kedden Nyíregyházán mutattak be.

A feltaláló, Köhler Mihály mezőgazdasági mérnök, környezetvédelmi szakértő a konferenciával egybekötött bemutatón az MTI-nek elmondta: a granulált vagy komposztált szennyvíziszapot egy fémes elem szénnel alkotott vegyületével és egy, Magyarországon több helyen megtalálható ásványi anyaggal keverik össze, majd makro- és mikroelemekben gazdag tápanyagot készítenek belőle.

Hozzátette: a szennyvíziszap elhelyezését és megsemmisítését megoldó eljárás ráadásul kiválthatja a műtrágya használatát is az agrárágazatban.

Tájékoztatása szerint a debreceni egyetemi centrumban az Oktatási Minisztérium támogatásával 1986-ban kezdték meg a kísérleteket a szennyvíziszap újrahasznosítására, s jelenleg a pécsi, a szentesi, a kunszentmártoni, a kazincbarcikai, a miskolci és a nyíregyházi szennyvíztisztító telep vesz részt a találmány hasznosításában.

A miskolci szennyvíztelepről kikerülő iszapból már gyártják a terméket, Erdőbényén szándékoznak növényi tápanyagot csomagoló üzemet véglegesen kialakítani, s a pécsi vízmű is rendelkezik engedélyezett termékjoggal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik