Belföld

Somody lemondott: csődben az életmód program

Ellehetetlenült az Orbán-kormány idején elkezdett és eleinte a Medgyessy-kormány által is támogatott Veresegyházi Életmód Program, amit a két kormány eddig 900 millió forinttal támogatott (VÉP) - írja a Népszabadság.

A kistérségi mintaprogram atyja, az ex-Pharmavit-vezér Somody Imre aláírta kollégái elbocsátólevelét, és maga is fölmondott munkáltatójának, a veresegyházi polgármesternek. Somody a Népszabadság megkeresésére annyit mondott: egy szerdai sajtóbeszélgetésen fogja részletesen megindokolni döntését.

A társadalomfejlesztési program munkájába három éve nyolc település – Csomád, Erdőkertes, Galgamácsa, Őrbottyán, Vácegres, Váckisújfalu, Vácrátót és Veresegyház – kapcsolódott be. A cél az itt élő 27 ezer ember életminőségének javítása mellett a gazdasági potenciál erősítése, az oktatási-egészségügyi helyzet komplex reformja és az emberi kapcsolatok fejlesztése volt.

Kezdetben a Somodynak díszpolgári címet adományozó Veresegyház úgy tekintett a programra, hogy annak célkitűzései reálisak. A kormányváltáskor a VÉP finanszírozását a Medgyessy-kormány átvállalta elődjétől. A 2003-as évben a társaság sok biztató szót és 300 millió költségvetési forintot kapott. 2003 októberében a kormány úgy döntött, végig kell vinni a térségfejlesztési programot, s ehhez 732,5 millió forintot garantált a 2004. évi költségvetésből.

Az októbertől decemberig tartó időszakban azonban – az MSZP-frakció kezdeményezésére – a 2004. évi költségvetésből eltűnt a VÉP több mint 700 millió forintja. Ezzel megpecsételődött a program sorsa, amelyre eddig az utóbbi két kormány több, mint 900 millió forintot adott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik