Belföld

Váratlan volt a külkerhiány mértéke

Váratlannak értékelték a külkereskedelmi mérleg - becsült adatokkal kiegészített - hiányát az MTI által megkérdezett elemzők csütörtökön.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a külkereskedelmi deficit – a becsült adatokkal kiegészítve – az idén január-áprilisban 1,531 milliárd euró volt, szemben az egy évvel korábbi 1,429 milliárd euróval.

Az export 13,625 milliárd euró volt, 13,6 százalékkal nőtt a 2003 január-áprilisihoz képest, az import 15,156 milliárd eurót tett ki, 12,9 százalékkal haladta meg a bázist.

Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője szerint ennek fényében várhatóan az elemzők és kutatóintézetek felfelé módosítják majd a fizetési mérleg hiányára vonatkozó prognózisukat.

Nyeste Orsolya elmondta: meglepő a vállalkozások reakciója, amelyek – a KSH értelmezése szerint – az európai uniós csatlakozás előtt taktikai vásárlásokat hajtottak végre, így erőteljesen befolyásolva a külkereskedelmi forgalom alakulását.

A bruttó hazai termék (GDP) részletes adataival kapcsolatban Nyeste Orsolya kiemelte: most már konkrét számok is igazolják a lakossági fogyasztás növekedésének lassulását.

“Az adatok megerősítették, hogy az export bővülésnek jelentős import vonzata van” – tette hozzá az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik