Belföld

Tovább tart a forintgyengülés és a hozamemelkedés

Csütörtökön is folytatódott a szerda délután tapasztalt forintgyengülés. Az ÁKK kötvényaukcióit mérsékelt érdeklődés és számottevő hozamemelkedés jellemezte.

A forintpiacon ma is folytatódott a szerda délután elindult gyengülési hullám. A kurzus a reggeli 252,50 Ft/euró körüli szintről mostanra már a 252,90-253,42 Ft/euró közötti sávba tevődött át. 

A hazai deviza kurzusa az elkövetkezendő napokban várhatóan kissé gyengébb szinten ingadozik majd az elmúlt hetekben megszokott 251-252 Ft/euró körüli sávnál – mutat rá a portfolio.hu internetes lap.

A gyengülés hátterében elemzők szerint a régióbeli devizák általános megingása, a dollár világpiaci erősödése, a pénteki amerikai tőzsdeszünnap miatti pozíciózárások, és az Európai Parlamenti választások okozta bizonytalanság áll. 

A forint tegnap a dollár általános világpiaci erősödésével párhuzamosan jelentős mértékben gyengült a zöldhasúval szemben, a kurzus a nap eleji 203 Ft/USD szintről a nap végére már a 208Ft/USD körüli szintre tevődött át, a legutóbbi kötések folytatódó dollárerősödést mutatnak, a kurzus jelenleg már a 209,50-210 közötti sávban ingadozik.

Emelkedő állampapírhozamok

A forint gyengülésével párhuzamosan emelkedő hozamszintek alakultak ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) mai aukcióin is. Az ötéves államkötvény hozama 7 bázispontot, a tízévesé 8 bázispontot emelkedett a szerdai másodpiaci hozamokhoz képest.

A 2009/D ötéves államkötvényből az ÁKK által felajánlott 35 milliárd forintos mennyiségre 44,47 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, amelyből az ÁKK 30 milliárdnyit fogadott el.

Az ötéves kötvények 9,36 százalékos átlaghozammal keltek el a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva (ISMA). Ez 7 bázisponttal haladta meg a szerdai másodpiaci referenciahozamot, és 10 bázisponttal volt alacsonyabb a május 13-án tartott legutóbbi aukció átlaghozamánál. Az aukción a minimális hozam 9,25 százalék, a maximális pedig 9,41 százalék volt. Az ötéves államkötvények 95,5949 százalékos átlagáron keltek el.

A 2014/C tízéves államkötvényből a felajánlott 25 milliárd forintos mennyiségre 56,78 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Az ÁKK a meghirdetett mennyiséget 8,46 százalékos átlaghozammal értékesítette a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva (ISMA). Ez 8 bázisponttal volt magasabb a szerdai másodpiaci referenciahozamnál, és 2 bázisponttal haladta meg az előző értékesítés átlaghozamát. Az aukción a minimális hozam 8,40 százalék, a maximális pedig 8,49 százalék volt. A tízéves államkötvények 80,9523 százalékos átlagáron keltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik