Belföld

Kereskedelmi ingatlanok: jó célpont Magyarország

A kereskedelmi ingatlanok tekintetében a legjobban kihasználható lehetőségeket a cseh, a magyar és a lengyel piac nyújtja a közép- és kelet-európai országokban – írja a Világgazdaság a Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B) nemzetközi ingatlan-tanácsadó legutóbbi felmérése alapján.

A szakértők szerint mindhárom ország további erősödésre számíthat, pozícióikat nem fenyegeti veszély a térség más országai felől.

A tanácsadó cég 50 különböző politikai, gazdasági, illetve ingatlanos szempontok alapján mérlegelte, hogy ezek miként hatnak a kereskedelmi ingatlanpiac stabilitására és növekedésére. Magyarország a legtöbb kategóriában az első három közé került a vizsgált 13 ország közül, amelyek egy része az EU-hoz most csatlakozott országokból került ki, továbbá benne van Románia, Bulgária és Horvátország mint hamarosan belépők, Törökország mint lehetséges tag és Oroszország mint meghatározó állam a térségben.

Befektetési szempontból főleg a vezető három országot tekintik továbbra is a legígéretesebbnek. Rövid távon azonban még inkább csökkennek a hozamok, ami keletebbre viheti a tőkét. A német alapok vezető szerepét semmi sem fenyegeti, bár a helyi befektetők pozíciója megerősödik. Az uniós tagság nyomán újabb külföldi intézményes befektetők érkezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik