Belföld

Jelentős nagyberuházások jönnek Magyarországra

A kormány a működőtőke beáramlás élénkítésére 30 milliárd forint értékben támogatja multinacionális cégek magyarországi beruházásait. A beruházás-ösztönző program legutóbbi eredményeként az amerikai ExxonMobil nyit szolgáltató központot Budapesten.

Az általános beruházás ösztönző programból kiemelt fontosságuk miatt egyedi elbírásban részesíti a kormányzat az 50 millió euró feletti tételeket, illetve szolgáltatásoknál a 25 millió euró felettieket.

A Népszabadság információi szerint a már bejelentett Bosch és Exxon beruházások mellett a gyógyszeripari GlaxoSmithKline, a napelemgyártó Sol@Mio, az autóalkatrész gyártó Denso és az Electrolux ír alá a kormánnyal a közlejövőben egyedi megállapodást.

Exxon-központ Budapesten

Az Esso kúthálózatáról ismert amerikai ExxonMobil ügyvezetője, Francis Uyttebrouk és Csillag István, a gazdasági tárca vezetője szerdán írta alá az olajcég magyarországi beruházásának támogatásáról szóló megállapodást. A társaság 2006-ig egy globális szolgáltató központot hoz létre Budapesten, a beruházás értéke 44 millió euró.

A megállapodás szerint a cég a beruházás értékének 30 százalékát veheti igénybe támogatás formájában, amelyhez négy év alatt juthat hozzá. A támogatás teljes összegének elnyeréséhez minden feltételt teljesítenie kell az Exxon Mobilnak, többek között, hogy 400 új munkahelyet hoz létre Magyarországon. Csillag kifejtette, a támogatási összeg a cég által a 400 fő után befizetett szja-ból két év alatt megtérül.

Az ExxonMobil a budapesti mellett hasonló központot alakít ki Prágában is – idézi Francis Uyttebrouk szavait a Napi Gazdaság. Csillag eredményesnek tekinti a kormány beruházásösztönzési tevékenységét, napjainkig ugyanis már húsz jelentős cég döntött arról, hogy Magyarországra helyezi egyik regionális központját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik