Belföld

Húszmilliárdos piacot jelent Magyarországon a logisztika

Magyarország kedvező földrajzi elhelyezkedését csak olyan magas szintű logisztikai szolgáltatásokkal tudja kihasználni, amelyek hozzáadott értéket jelentenek a vállalkozások számára - mondta Chikán Attila, a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) társelnöke sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az Európai Logisztikai Szövetség (ELA) 20. jubileumi éves kongresszusát Eurolog 2004 néven csütörtöktől szombatig Budapesten rendezik meg, amelyen 25 ország több mint 250 szakembere vesz részt.

Kiss Péter, az MLBKT társelnöke közölte, a konferencia újabb lökést adhat a magyar logisztika fejlődésének, amely 300 ezer négyzetméter alapterületű, világszínvonalú raktárbázis háttérrel évente mintegy 20 milliárd forintos piacot jelent.

Chikán Attila kifejtette: a logisztikai központoknak az a feladatuk, hogy egyebek mellett olyan raktározási, újracsomagolási és házhoz szállítási szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyek az áruforgalmat gyorsabbá és zökkenőmentesebbé teszik. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 11 államilag is támogatott regionális logisztikai központot jelölt ki, amelyek közül 5 már működik.

Az MLBKT társelnöke meggyőződésének adott hangot, hogy az EU-csatlakozás fel fogja gyorsítani a magyar logisztikai parkok fejlesztésének folyamatát, amitől az áruforgalom még intenzívebbé válik.

Doór Zoltán, a szintén 20 éves Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke elmondta: 140 tagvállalatuk éves gazdasági forgalma eléri a 2.400 milliárd forintot. Tagjaik a gazdaság minden ágát képviselik és nő a teljes áruellátási lánc szereplőinek, valamint az oktatási-kutatási intézményeknek a számaránya. Az MLE együttműködési megállapodásai alapján közvetlen kapcsolatot tart a nagy áruellátási rendszerekkel, mint például a Magyar Honvédséggel, a MÁV Rt.-vel, illetve a katasztrófavédelemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik