Belföld

23 éves csúcson az olajkereslet

Felfelé módosította az idén várható olajkeresletet a Nemzetközi Energiaügynökség(IAE), tekintettel a gazdasági növekedés ütemének gyorsulására, különösen Kínában.

Az IEA havi olajpiaci elemzése szerint az idén napi 2,3 millió hordóval, azaz 2,9 százalékkal növekszik a kereslet, napi 81,1 millióra. Az év végén a kereslet, az IEA szerint napi 82,6 millió hordó az utolsó negyedévben, meg fogja haladni az átlagot. Egy hónappal ezelőtt a szervezet napi átlagban 80,6 millió hordós fogyasztást jósolt erre az évre. A növekedés oka többek között, hogy a magas kőolajár ellenére a kereslet erőteljesebben nő Észak-Amerikában, Brazíliában és Indiában.

A világtermelés, az IEA becslése szerint, májusban átlagosan 82,02 millió hordó volt naponta, napi 460 ezer hordóval több, mint áprilisban, főleg az OPEC és Oroszország termelésnövelése miatt, miközben az OECD-országokban csökkent a termelés.

A gazdasági növekedés gyorsulása mellett az IEA szakértői más, egyszeri tényezőkkel is magyarázzák a kőolaj iránti kereslet élénkülését: a kamat- és adócsökkentő politikákkal, a nagy kínai infrastrukturális beruházásokkal, illetve a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos kiadásokkal.

Az olajkereslet növekedésének java része változatlanul Kínára jut: ott az IEA szerint az idei év második negyedében napi 1,2 millió hordóval, 23 százalékkal növekszik a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. Az első negyedévben napi egy millió hordóval, 19 százalékkal nőtt Kína olajkereslete.

Kína áprilisban rekord mennyiségű, napi 3,391 millió hordó kőolajat importált, 744 ezerrel többet, mint márciusban, és 1,438 millióval többet a tavaly áprilisinál.

Csütörtökön késő délelőtt az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 35,50 dollár volt a legközelebbi határidőre, júliusi szállításra a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 21 centtel drágább a szerdai zárónál. Reggel változatlan volt az ára a szerdai záróhoz képest. A Brent szerdán hordónként 24 centtel 35,29 dollárra drágult az IPE-n júliusra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik