Belföld

Romák tüntettek a Parlament előtt

A magyarországi cigányok életkörülményeinek javításáért mintegy 250-en tüntettek szerdán a Parlament előtt, nyolc roma szervezet felhívására. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a demonstráción elhangzottak kapcsán az MTI-nek nyilatkozva értetlenségét fejezte ki a személyét és a szervezetet ért bírálatok miatt.

“Most vagy soha, fogjunk össze” – buzdította hallgatóságát Szajkó Béla, az egyik szervező, a Magyarországi Roma Összefogás Párt elnöke, aki szerint sok roma vezető csak gazdagodik, “amíg a csóró cigányok rákényszerülnek arra, hogy ilyen melegben dögöt egyenek”. Mint mondta: pénz híján gyermekeiket sem tudják taníttatni, így az a generáció sem kerülhet jobb körülmények közzé.

Szajkó Béla, bírálva az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elmúlt két évi tevékenységét, feltette a kérdést: Kolompár Orbán OCÖ-elnöknek “hogyan telik két év alatt 15 millió forintos autóra, amikor a cigányok éheznek”. “Ti éheztek azért, hogy neki 15 millió forintos autója legyen” – mondta az egybegyülteknek. Az európai parlamenti választások kapcsán kitért arra, hogy a magyar politikai erők közül csak a Fidesz tett befutó helyre roma politikust. “Az a kérésünk, hogy egyedül csak Járóka Líviára szavazzanak” a magyarországi cigányok, és erre buzdítsák társaikat is – tette hozzá.

“Magyarországon van annyi cigányember, hogy egy önálló, se nem jobb-, se nem baloldali politikát tudjunk megvalósítani” – mondta Bihari Endre, a Magyarországi Roma Párt elnöke, aki szerint arra van szükség, hogy 2006-ban egy önálló cigány politikai erő jusson a törvényhozásba.

A résztvevők a kormányt a demonstrációt rendező Roma Civil Kerekasztallal való tárgyalásokra felszólító táblákkal, és számos, az OCÖ vezetésének szóló transzparenssel tüntettek. “Le az OCÖ vezetésével!”, “Azonnal mondjatok le, mi is élni akarunk!”, “Mit tettetek a magyarországi cigányságért?”, “Nem akarunk tovább dögevő cigányok lenni” feliratok voltak láthatók.

A mintegy másfél órás megmozdulás zárulta után a tüntetők képviselői az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalba indultak, hogy átadják Medgyessy Péter kormányfőnek és Lévai Katalin tárca nélküli miniszternek címzett petíciójukat.

Ebben egyebek között követelik, hogy vonják be a romák képviselőit az őket érintő törvények előkészítésébe, javítsák egészségügyi, szociális és lakhatási körülményeiket, kapjanak elegendő tanulási és munkalehetőséget, az OCÖ-nek pedig mindaddig ne folyósítsanak állami juttatást, amíg nem tisztázódtak a számvevőszéki vizsgálat nyomán felmerült pénzügyi kérdések. Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az elhangzottak kapcsán az MTI-nek azt mondta: “nem tudom, hogy miért kellene itt lemondani bárkinek, hiszen (…) az OCÖ-n belül folyik a munka”.

A demonstrációt szervező roma szervezeteknek “le kellene tenni az asztalra azokat a szakmai programokat, amelyeken keresztül segíteni akarnak a romáknak” – tette hozzá. Az OCÖ elnöke hangsúlyozta: a roma társadalomnak nem széthúzni, hanem összefogni kellene. Kolompár Orbán az “autó-ügy” kapcsán elmondta: az OCÖ közgyűlése szeptember 29-én hozott határozatot arról, hogy a korábbi elnök, Farkas Flórián Audi A4-es autóját lecserélik egy kilenc személyes kisbuszra, amelyre az országos önkormányzatnak az intézményhálózat kialakítása kapcsán szüksége van. A busz mindösszesen 9 millió forintba került, a jármű nem az enyém és nem került 15 millió forintba – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik