Belföld

Keddig jelentkezhettek a Baumag károsultjai

A Baumag Stratégiai Szövetkezet 12 400 károsultjának több mint a fele jelentette be követelését, hitelezői igényét a keddi határidőig a felszámoló Mátraholding Rt.-nél - tájékoztatott Wortmann György felszámolóbiztos.

A postai átfutás miatt csak néhány nap múlva lehet pontosan megmondani, hogy hányan jelentették be követelésüket, hitelezői igényüket a felszámoló Mátraholding Rt. címére, akik közül azoknak van esélyük a legnagyobb mértékű “kárpótlásra”, akik követelésük 1 százalékát, minimum 1000, maximum 100 000 forintot befizették az elkülönített bankszámlára.


A kárigény a június 8-i határidőn túl is beadható. Ez esetben azonban csak másodfokú kárigénynek minősül, ami azt jelenti, hogy a kifizetésre öt évnél is többet kell várni – tájékoztatott a Baumag információs irodája.

Balázs László, a szövetkezet volt elnöke a www.baumag.hu honlapon május végén közzétette legújabb számításai eredményét. Eszerint a 18 403 szövetkezeti tagból közel 6000-nek az 1000 forintos részjegyen kívül nem lehet semmilyen követelése, vagyis a károsultak számát a volt elnök is 12 400 körölire becsüli.

Ugyanakkor a volt elnök számítása szerint “a Baumagnak befektetési célra átadott összeg értéke 16,33 milliárd forint, azaz ekkora összeg elköltésével, illetve az eredeti befektetésből származó összeg 15 milliárdos növekményével kell elszámolnia a Baumagnak, s nem a sokszor emlegetett 40 milliárddal”.

Wortmann György felszámolóbiztos csődbűntett alapos gyanúja miatt az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságán június elsején tett büntető feljelentést Balázs László, a felszámolás alatt álló Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet volt elnökével szemben.

“A Baumag volt vezetője nem tett eleget a csődtörvényben foglaltaknak, azaz nem adta át a felszámolás megkezdéséhez szükséges iratokat” – közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a felszámolóbiztos.

A Baumag tavaly október 9-e óta nem fizet tagjainak. A 18 ezer kisbefektető, s egyben szövetkezeti tag, közel 20 milliárd forintot helyezett el a Baumag Stratégia Fejlesztő Szövetkezetnél (BSFSZ), s emellett közel ugyanennyi hozamot is követel. A szövetkezet (volt) elnöke, aki egyben a később létrehozott Baumag Vagyonkezelő Szövetkezet vezetője is, elzárkózott a befektetőkkel való találkozástól, a Cégbíróság határozata ellenére közgyűlést nem hívott össze.

A Fővárosi Bíróság március végén rendelte el a BSFSZ felszámolását, felszámolónak a Mátraholding Rt-t jelölte ki.

Balázs László a feljelentés indoklását cáfolva korábban az MTI-nek kijelentette: a felszámolásról hozott végzés kézhezvételét követően – még a végzés jogerőre emelkedése előtt – felvette a kapcsolatot a felszámolóval. Az ezt követő személyes egyeztetések, illetve a felszámoló írásban közölt kívánságai alapján átadásra kerültek a szövetkezet iratai, dokumentumai. Így – 2004. május 21-én – a szövetkezet gyorsmérlege is átadásra került faxon és tértivevényes levél formájában, tekintettel arra, hogy azt a felszámoló részére munkaidőben személyesen – minden igyekezetünk ellenére – nem sikerült átadni – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik