Belföld

Karrierépítés – állati példák

A lajhártól megtanulhatjuk, hogyan lehet karriert csinálni, más állatoktól pedig vezetési stílusokat és ötleteket leshetünk el. Szinte bármely helyzetre találni analógiát. A természet minden idők legsikeresebb vállalata.

Miközben az emberek büszkék voltak a radarra, és a mögötte húzódó technikai felismerést maguknak tulajdonították, kiderült, hogy a denevér már évezredek óta ugyanezt a technikát használja a tájékozódásra. Matthias Nöllke német gazdasági újságíró nemrég megjelent Így menedzsel a természet című könyvében azt állítja, hogy az emberek csak újra feltalálják azt, ami a természetben korábban már régóta jól működött.

A tudósok már jó néhány ötletet átvettek a természettől, a gazdasági szférában dolgozók közül azonban eddig nem sokan fordultak az állatok felé, hogy tanítóikká fogadják őket. Nöllke szerint a karrierépítésben, a konfliktuskezelésben, a válságmenedzsmentben, a stratégia-tervezésben, az emberi erőforrás menedzsmentben is kiválóan alkalmazhatóak a természeti példák.


Karrierépítés – állati példák 1


Karrierista lajhárok

A lajhárok igazi túlélési mesterek Nöllke szerint, a munkavállalók is sokat tanulhatnak tőlük. Míg más fajok egy támadás során ellentámadásba lendülnek, a lajhárok sosem vesztik el a hidegvérüket, mivel a minden más állat természetébe kódolt menekülési ösztön belőlük egyszerűen hiányzik. Veszélyben ugyanúgy viselkednek, mint nyugodt körülmények között.

Vállalatoknál is gyakran előfordul, hogy a csendes és flegma harmadik fél kerül ki győztesként mások hatalmi harcából. Míg sok potenciális, tehetséges fiatal vezető a kihívásokat keresi, szívesen provokálja a kritikát, és kezdeményez versengést a kollégáival, a nyugodt és higgadt „szürke” beosztottak gyakran gyorsabban és kevesebb erőfeszítéssel érik el céljukat.

„Bizonyos helyzetekben a versengés egyszerűen túl költséges – írja a szerző a könyvében –, különösen akkor, ha csak a mérközés közepén derül ki, hogy csak másodikként érhetünk a célba.” Természetesen a lajhár-karrieristák közül kevesen végzik felsővezetői székben, de a hierarchia bizonyos fokáig történő előrehaladásban kiváló taktika lehet a lajhárok követése – vallja Nöllke.






Néha ki kell halni

A mai gazdasági szervezetek előtt álló egyik legnagyobb kihívás a folyamatos változás. Erre a problémakörre Nöllke nem ad megnyugtató választ olvasóinak. Az állatoknak ugyanis csak részlegesen sikerül alkalmazkodniuk a változó környezetükhöz, pedig kihívásainak addig tökéletesen megfeleltek. Ha a környezet jelentősen változik, a természet törvényei szerint nagy az esélye, hogy több faj is kihal. Vigasztalásul a szerző a jövő nemzedékeinek sikereit említi: ha a dinoszauruszok nem haltak volna ki, az emlősöknek semmi esélyük sem lett volna velük szemben, és akkor hol lenne az emberiség?


Ötletek a vezetéshez mongúzoktól és farkasoktól



A vezetők is tanulhatnak az állatoktól a német gazdasági újságíró szerint. Például amikor váratlan, új helyzetbe kerülnek, amit meg kell oldaniuk. Recesszió idején, amikor egy vállalat életében megszaporodnak a problémák, célra vezető lehet a kooperatív vezetés, legalábbis a természetben ez alakult ki általános szabályként.

A törpemongúzok például rendkívül nehéz körülmények között küzdenek a túlélésükért. Kis csoportokba verődve, óriási szolidaritással lehetnek csak sikeresek a sok ellenségtől körülvéve. Maga a vezér is önfeláldozóan ápol egy megsérült állatot, ha úgy hozza a sors. Nincsenek hatalmi harcok közöttük, mert minden egyes csapattagra szökség van a túléléshez.

A farkasok is nagyon érdekes, az ember számára is megfontolandó vezetői modellt követnek a falkában. Az alfa-állat az első számú vezető,
Karrierépítés – állati példák 10

ugyanakkor a hierarchiában második béta-állatnak is óriási szerepe van a rend fenntartásában. Ő gondoskodik arról, ha kell, akár erőszakkal is, hogy a többiek betartsák a falka szabályait, míg a vezér a falka jólétéért és összetartásáért felelős, ezért barátságosan és tisztelettel bánik a falkatagokkal. A béta-állatból azonban soha sem lehet vezér, még akkor sem, ha megürül a hierarchia első foka. Nöllke szerint sok vállalatnál előfordul, hogy a szigorú és agresszív vezetőt ültetik a vezérigazgatói székbe, ami ritkán jár hosszú távú sikerekkel.

Pillanatnyi nyereség helyett túlélés

A német szerző könyvének központi üzenete a sok praktikus tanácson kívül mégis a következő: aki kizárólag a pillanatyni hasznának maximalizálására törekszik, az aláírja a halálos ítéletét. A vadász sem ejt esztelenül túlságosan sok zsákányt, mert az állatok megtizedelésével kimerülnek a lehetőségei, végül a vadászból lesz az áldozat.

A szerző másik fontos üzenete, hogy nem létezik minden körülmények között sikerre vezető stratégia. A mostanában divatos tudásmenedzsmentet is károsnak tartja bizonyos szervezeteknél, ahol


Karrierépítés – állati példák 11


a munkafeladatok elvégzéséhez nincs feltétlenül szükség intelligenciára. Ezt is természeti példákkal támaszotta alá: nemcsak a majmok sikeresek a természetben, hanem például az egyszerű, a raj céljait követő rovarok is. Nöllke azért azt is elismeri, hogy egy vállalatnál feltehetően csak részterületeken alkalmazhatók az egyszerű magatartást előíró algoritmusok, mint például a logisztikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik