Belföld

Látványos visszaesés a lakáshitelezésben

Tavaly júliusban még havi 80 milliárd forintnyi lakáshitelt, most áprilisban már alig 30 milliárdnyit nyújtottak a hazai bankok. A növekedési dinamikában ez négyéves mélypontot jelent.

Tovább bővült áprilisban a hazai lakáshitel állomány az MNB adatai szerint, a növekedés azonban négyéves mélypontra csökkent. Áprilisban a hazai lakáshitel állomány 1,7 százalékkal növekedett, így 1 653 milliárd forintot tett ki. A bővülés dinamikája ugyanakkor egyre lassul, április végére több mint négyéves mélypontra csökkent a növekedési ütem.

Meglódult áprilisban azonban a devizahitelek állománya a jegybanki statisztika szerint, igaz ezek részaránya a teljes hitelállományból egyelőre csekélynek mondható. A havi növekedés kiugró értéket mutat, kérdés, hogy a devizahitelek ismét növekedési pályára tudják-e állítani az iparágat.

Takarékszövetkezetek – növekvő aktivitás

2003-ban a takarékszövetkezetek fogyasztási és egyéb hitelei a magyarországi bankokat felülmúlva, 30 százalékkal nőttek, vállalati hitelállományuk 22,5 százalékkal bővült – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Jelentés a pénzügyi stabilitásról című jelentéséből.

A takarékszövetkezetek tavaly 38 százalékkal növelték ingatlanhiteleik állományát is, ennek ellenére 3 százalékkal csökkent piaci részesedésük. Ennek okát a jelentés döntően abban látja, hogy a takarékszövetkezetek kimaradtak a leginkább keresett, önálló jelzálogjogon alapuló, forrás oldali támogatott lakáshitelezésből, mivel nem tartoznak egyetlen jelzálogbank partnerkörébe sem. Így összességében a takarékok hitelpiaci térvesztése egyértelműen a lakáshitel-támogatási rendszer következménye. S a piacvesztés várhatóan nem áll meg, mivel a bankok elkezdték a deviza alapú hitelezést, s a takarékszövetkezetek – korlátozott tevékenységi körük miatt – devizahitelt nem nyújthatnak.

Javult a banki portfólió minősége

2003-ban tovább nőtt az a különbség, ami a hazai bankok és a takarékszövetkezetek hitelportfoliójának minősége között mutatkozik. 2003 végén a hazai bankok hiteleinek 91,6 százaléka volt problémamentes, míg ez az arány a takarékoknál 63,7 százalék volt – szemben a 2002. év végi 67,2 százalékkal. A bankok hitelállományának 0,8 százalékát kellett rossznak minősíteni, míg a takarékszövetkezetnél ez az arány 1,9 százalék volt tavaly év végén. A bankok lényegesen jobb portfoliója mögött a rendkívül dinamikus lakáshitel-állomány bővülése is áll, mivel így hitelállományuk folyamatosan fiatalodik.

A takarékszövetkezeti szektor jövedelmezősége az utóbbi három évben javult – áll a tanulmányban. Az integrált takarékszövetkezetek 17,6 százalékos tőkearányos nyeresége (ROE) alig maradt alatta a bankok 17,9 százalékának és lényegesen jobb volt, mint az egy évvel korábbi 16,3 százalék. 1,39 százalékos eszközarányos nyereségük (ROA) azonban lényegesen alatta maradt az 1,86 százalékos banki aránynak.

Összességében a takarékszövetkezetek mérlegfőösszegük alapján némileg veszítettek piacukból a 2002 végi 7,11 százalékhoz képest, hiszen 2003 végén 6,7 százalék volt a súlyuk. Ugyanakkor a lakossági és vállalati betétgyűjtés területén növekedésük meg is haladta a bankokét, míg a vállalati hitelezés terén lépést tudtak velük tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik