Belföld

Ki hazudott a Parlamentben?

Szili Katalin házelnök sem tudott rendet teremteni Áder János és Kovács László napirend előtti vitáját követő hangzavarban. Negyedórás fegyelmezés után csak Kovács mikrofonjának kikapcsoltatásával lett újra rend az országgyűlésben.

Áder napirend előtti felszólalásában Kovács pedig válaszában vádolta hazugsággal vitapartnerét. Áder szerint különös, hogy pont egy olyan politikus nevezi a Fideszt hazugnak, akinek a magyar politikai életben egyedülálló módon erről papírja is van. “Méghozzá nem is egy, hanem kettő.” – mondta Áder.

Hazugsággyárak

Áder szerint a szocialisták sok millió forintot költenek arra, hogy hazugságaikat szétszórják az országban. A frakcióvezető kitért a gázáremelésre, amelyről az MSZP azt állította, hogy nem lesz, valamint idézte azokat a kijelentéseket is, amely 23 millió román munkavállaló magyarországi megjelenésére vonatkoztak.

“Ki hazudik? Röviden: Ön.”

Kovács László visszautasította, hogy valaha azt mondta volna, hogy 23 millió román fog Magyarországra jönni: “soha nem gondoltunk a csecsemőkre” – mondta. feltette a kérdést: “Ki Hazudik? Röviden: Ön. A hosszabb válasz, hogy Önök!” A gázárügyre térve Kovács azt mondta: ideje végre az emelésről úgy beszélni, ahogy megtörtént. Kovács szerint 2002-ben a Fidesz először 40, majd 50 százalékos emeléssel riogatott, ehhez képest azonban a kormányváltás után csak jóval később következett be az emelés, és az is kompenzációval – jelentette ki Kovács.

Elhallgattatták Kovácsot

Miközben Kovács László megpróbálta végigmondani válaszát a Fidesz képviselőcsoport állandó bekiabálásai folyamatosan megszakították a szocialista pártelnök-külügyminiszter beszédét. Szili Katalin képtelen volt rendet teremteni. Végül a válaszra adott idő lejárt, a házelnök megvonta a szót pártelnökétől, így Kovács László szónoklatát a további két percben már csak padszomszédai hallhatták.
Később a házelnök asszony a ház nevében elnézést kért Kovács Lászlótól: “Szeretném sajnálatomat kifejezni az egész társadalom előtt, tragikus, hogy napirend előtti felszólalásban nem hallgatják meg a választ, feltételezem saját felszólalásukat ennél sokkal komolyabnak gondolják. Miniszter úrtól pedig elnézést kérek az egész parlamant nevében.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik