Belföld

A G8 az iraki adósság csökkentéséről tárgyal

A legfejlettebb nyolc ipari ország (G8) vezetője és szakértői Irak adósságcsökkentéséről tárgyalnak, ami azonban felerősítette azokat a félelmeket, hogy a legeladósodottabb szegény országok adósságkérdése a háttérbe kerülhet.

Irak küladósságát 120 milliárd dollárra becsülik és míg elsősorban az európai hitelezők az összeg legfeljebb 60-65 százalékát engednék el, addig mások, köztük is elsősorban az Egyesült Államok, 90-95 százalékát.

Az idei lesz sorrendben a harmadik olyan G8 csúcstalálkozó, amely összefügg az Egyesült Államok vezette terrorizmus elleni harccal, és az iraki háborúval.

A idei csúcsértekezletet az amerikai Sea Island-en tartják, ahol Washington nyomást kíván gyakorolni a hitelezőkre, hogy egyezzenek bele Irak adósságának minél nagyobb mértékű elengedésébe, mielőtt június végén a közel-keleti ország vezetését iraki kormány veszi át.

Irak két legnagyobb hitelezője, Franciaország és Oroszország az amerikaiak által szorgalmazott 90-95 százaléknál kisebb adósság elengedést tartanak lehetségesnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik