Belföld

Ellenőrző helyett mobiltelefon

Ma már nehezen titkolhatják el a diákok szüleik elől osztályzataikat vagy hiányzásaikat, egyre több iskola SMS-ben értesíti a szülőket gyermekük érdemjegyeiről -írja a Népszabadság.

Az egyik mobiltelefon-társaság és egy iskolai információs rendszert működtető cég másfél éve működő közös szolgáltatását már több mint száz általános és középiskola veszi igénybe – a szülők kezdeményezésére. Az anyuka vagy apuka, attól függően, hogy milyen csomagra fizet elő, 300-1800 forintos havidíjért kaphat értesítést gyermeke jegyeiről, hiányzásairól – mindenről, ami bekerül az osztálynaplóba. De akár kérdezhet vagy üzenhet is a tanárnak.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa viszont úgy látja: a módszer – bár teljesen jogszerű, és az adatokhoz is csak az arra jogosultak férhetnek hozzá – a bizalom teljes hiányáról árulkodik. Az oktatási biztos szerint az SMS-ben küldött érdemjegyek, az elektronikus ellenőrző füzet kétségtelenül kényelmes megoldás lehet, a konfliktusokat azonban csak együttműködve lehet megoldani, aminek alapvető feltétele a kölcsönös bizalom.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik