Belföld

Draskovics elégedett a gazdaság alakulásával

A magyar gazdaság kifejezetten jó pályára került és gyors ütemben fejlődik - jelentette ki Draskovics Tibor kedden Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

A növekedés az utóbbi három negyedévben folyamatosan gyorsuló ütemű volt, a dinamikája több mint a háromszorosa lett az eurózóna 1,3 százalékos emelkedésének, a legújabb KSH-adatok szerint az ipari termelés 10, míg az export 20 százalékkal nőtt az idén – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Hozzátette: a mezőgazdasági beruházások is nőttek mintegy 30 százalékkal, ültetvényeket, állattartó telepeket létesítettek az agrárvállalkozások és a termelés gépesítése ugyancsak jelentős volt. Draskovics Tibor hangsúlyozta: működő tőke szintén több jön az országba, a beruházások elérték a korábban hátrányos helyzetű térségeket is.

Példaként említette: a német Bosch cég Hatvanban és Miskolcon 2500 új munkahelyet teremt, Nyíregyházán 65 millió eurós költségből épül a svéd Electrolux új hűtőgépgyára, a francia Michelin is bővíti szabolcsi üzemét 30 millió eurós befektetéssel és hamarosan egy német cég is dönt 800 dolgozót foglalkoztató északkelet-magyarországi gyárának helyszínéről.

A miniszter fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a kormány továbbra is kedvezményekkel segíti a beruházókat, a külföldieket és a magyar vállalkozásokat egyaránt. A pénzügyi tárca vezetője a sajtótájékoztatón kifejtette: a gazdasági növekedésből – a jelenlegi ütemmel számolva – és a takarékos államháztartási költségvetés eredményeként a következő négy évben 9000 milliárd forint bevétel keletkezik.

“Ezt a jelentős összeget a kormány az adók csökkentésére és az államháztartási hiány mérséklésére kívánja fordítani, hogy még jobb működési feltételek teremtődjenek a gazdaság számára” – közölte Draskovics Tibor. Az adók tervezett csökkentésével több pénz marad a családoknál, a vállalkozásoknál és ez remélhetőleg további beruházásokat eredményez, illetve növeli majd az életszínvonalat is.

A pénzügyminiszter kitért a kormány gazdaságpolitikájának felzárkóztatási programjára és azt mondta: a növekedés bevételét és az Európai Unió 1500 milliárd forint értékű támogatási forrását “okosan” felhasználva Magyarország közelebb kerülhet a közösség fejlett nemzeteihez, tovább erősödhet gazdasága, javulhat a foglalkoztatottság és az emberek életkörülménye is.

Draskovics Tibor kedden Nyíregyházán átadta a helyi vasutas művelődési ház és könyvtárban kialakított eMagyarország pontot, amely a 2100-ik közösségi informatikai centrum az országban.

A létesítmény három éve kezdte meg számítógépes rendszerének kialakítását, és ma már mintegy 20 millió forint értékű, 17 gép áll az internetezők rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik