Belföld

Bírói ítéletre vár a BlackBerry

Bíróság elé került a közelmúlt egyik legfelkapottabb informatikai „játékszere" a BlackBerry.

Az Egyesült Államok gazdasági elitjének mindennapos multifunkcionális kommunikációs eszköze kerülhet a veszélybe szigorú szabadalmi intézkedések miatt.

A készüléket gyártó kanadai vállalt rövid idő alatt jelentős eredményeket produkált a kulcspiacnak számító amerikai területeken. E kicsiny szerkezet segítségével a felhasználók bárhol, bármikor e-mailezhetnek, vagy használhatják elektronikus naptárjukat, címjegyzéküket.

A Blackberry rendszer ellen jogtalan szabadalom felhasználása miatt indított pert egy szervereket gyártó cég, az NTP. Az általuk fejlesztett technológia megsértése miatt az NTP-nek sikerült egy 2003-as döntés értelmében elérnie hogy a Blackberry gyártóját kötelezték kártérítési díj, valamint a továbbiakban jogdíjak fizetésére. A Blackberryt gyártó kanadai Research in Motion erre reagálva kérvényezte a NTP gyártó vállalat által vitatott szabadalmak felülvizsgálatát.

Mindeközben a gazdaságba egyre erőteljesebben beépülő hasznos kis készülék többek között az amerikai gazdasági és hivatali szektorban kezelhetősége révén jelentős bevételeket produkál, lehetőséget adva a Blackberry gyártójának, hogy gyakorlatilag vállrándítással intézze az ellene felhozott vádakat.

Hazánkban elsőként Blackberry szolgáltatást a Vodafone GPRS hálózatán keresztül érhetjük el, nagyban megkönnyítve ezzel napi üzletmenetünket, levelezésünket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik